Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Výjezd hasičů k explozi do Lenory je zásahem loňského roku

PRACHATICKO - 26/12 2020 - 11:38 – Extrémně náročný a rozsáhlý zásah jihočeských hasičů loni v říjnu v Lenoře byl označen za hasičský zásah roku 2019.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto HZS Jihočeského kraje a Tomáš Přibyl

  

Hasiči už jedenáct let pravidelně oceňují ze svých řad jednotlivce i jednotky v prestižní anketě Hasič roku. O oceněních rozhoduje profesionální porota. Vyhlašování výsledků ankety za loňský rok bylo několikrát odsunuto kvůli vládním restrikcím a nakonec na něj došlo až před Vánocemi.

   

V kategorii Zásah roku byli vybráni jihočeští hasiči, kteří zasahovali loni 3. října v Lenoře, kde kolem čtvrté hodiny ráno jeden z obyvatelů odpálil plynem a benzínem bytový dům a sám při tom zahynul. Zraněno bylo devět lidí a dům musel být zdemolován. Oceněn za zásah byl celý HZS Jihočeského kraje, protože na místě nezasahovaly a nepomáhaly jen jednotky z Prachaticka.

Zásah na stránkách jihočeských hasičů připomněla jejich mluvčí Vendula Matějů:

„Po příjezdu jednotek na místo se hasičům naskytnul pohled na obraz zkázy a zoufalství. Celý jeden bytový dům byl v plamenech, protější severní a jižní obvodové stěny byly vyvaleny, zbytky oken, části zdiva, ale i věci z interiérů domu byly rozmetány po celém okolí. Na balkonech obvodové zdi, jenž výbuch vydržela, stáli zoufalí lidé, kteří potřebovali okamžitou pomoc. Přímo v sutinách se pohybovali lidé, kteří v bezprostředním ohrožení svých životů vyskákali z hořícího domu.

   

V extrémně emočně náročné atmosféře pod obrovským psychickým tlakem zahájili hasiči vypjatý souboj s časem. Vstoupit do výbuchem zničeného domu však znamenalo pro zasahující hasiče obrovské nebezpečí. Bylo více než jasné, že statika domu je silně narušena. Nebezpečnost situace zvyšoval dále fakt, že po domě byly nalezeny vybouchnuté propanbutanové láhve. Nikdo nevěděl, zda někde nejsou nastražené ještě další.

   

Zásah v Lenoře byl jednoduše „jiný“. Byl extrémní ve všech možných ohledech. Od fyzické a psychické náročnosti na každého zasahujícího hasiče až po tlak na velitele. Od zapojení všech možných složek a organizací až po rozsah pomoci, které dokázaly po zasažené, ale i pro zasahující obstarat. Od neuvěřitelného pohledu zkázy na začátku až po závěr zásahu, kdy bylo o všechny obyvatele postaráno, a dům byl zabezpečen.“

   

   

   

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena