Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vimperský zámek tématem kalendáře města na rok 2021

VIMPERK - 24/12 2020 - 10:15 – Tématem kalendáře města na rok 2021 je vimperský zámek na obrazech a pohlednicích. Přidaný je list Probouzení vimperského zámku.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

O úvodní slovo se postarala starostka Vimperka Jaroslava Martanová. Zamyslela se nad řadou slavných i méně známých šlechtickým majitelů zámku do doby, než ho po druhé světové válce převzal stát. I nadále se pak vlastníci střídali, jistý čas jím bylo i Město Vimperk. K 1. lednu 2015 byl zámek převeden ze Správy Národního parku Šumava ministerstvu kultury ČR. "Od tohoto data se počala psát jeho nová historie a Národní památkový ústav v Českých Budějovicích se stal dobrým, uvážlivým a moudrým správcem vimperského zámku," píše starostka Jaroslava Martanová.

"Zámek Vimperk - Winterberg má mnoho podob a příběhů, jak pěkně ukazuje tento kalendář. Jeden jeho důležitý příběh začíná se právě v roce 2021, kdy Národní památkový ústav dokončí první etapu jeho obnovy a zámek se v plné slávě otevře veřejnosti," navazuje na starostku Petr Pavelec, ředitel Územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Rok 2021 začíná v kalendáři zimním pohledem na zámek v popředí s jeho nejstarší částí Vlčkovou věží ze 13. století. Ze dvou únorových fotografií se dozvíme, k jakým změnám tzv. střešní krajiny zámku v minulosti došlo a co se do dnešní doby nedochovalo. V dalších měsících nás například potěší předsunuté opevnění Haselburg na obraze Ferdinanda Runka z roku 1807, pohlednice s baštou městského opevnění nebo nejstarší známé vyobrazení zámku a města od Heinricha de Veerle, malíře ve službách eggenberských knížat. Další reprodukovaná pohlednice nabídne pohled od zámku na hodinovou věž ve městě, jiná fotografie zachycuje opravy dolního nádvoří zámku ve 30. letech minulého století. Rok 2021 v kalendáři uzavírá grafika uznávaného památkáře a výtvarníka Ondřeje Ševců s vánočním přáním.

Probouzením vimperského zámku pojmenovali památkáři jeho probíhající obnovu, která dospěla do cíle své první etapy. A té je věnována třináctá přidaná strana kalendáře s texty a srovnávacími fotografiemi před a po opravě fasád, stropu, Šternberské hvězdy, Černé kuchyně, Kaple sv. Josefa či místnosti hudebníků.

"Veduty, fotografie a pohlednice ukazují proměny vimperského zámku v průběhu posledních čtyř století. Naším úkolem je na tento příběh navázat novou kapitolou, která převypráví, zdůrazní a vysvětlí všechna vyprávění, která se v hrdé hmotě zámku skrývají. Proto je naším cílem zámek uchovávat a pečovat o něj," říká v závěru kalendáře kastelán vimperského zámku Vojtěch Brož.    

Rozsáhlé obnově vimperského zámku se průběžně věnuje i redakce prachatickoNEWS.CZ. Kalendář s touto tematikou vydalo Město Vimperk v nákladu 1500 kusů, grafické zpracování a tisk jsou dílem Tiskárny Černý v Černé v Pošumaví. Reprodukce obrazů a pohlednic obstaral Národní památkový ústav, další pocházejí z Archivu státního zámku Vimperk, jiné jsou  z dílny Romana Hajníka, Ondřeje Ševců a Luboše Drenčeni. Autory doprovodných textů jsou Vojtěch Brož a Lucie Budírská.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena