Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Knihovna vystavuje křehkost a krásu a zimních Prachatic

PRACHATICE - 17/12 2020 - 15:48 - Výstavní síň prachatické Městské knihovny hostí až do 10. ledna příštího roku výstavu fotografií Zdeňka Přibyla nazvanou Zimní Prachatice.

      

   Text a foto z výstavy: LUKÁŠ KARBULKA

  

Třiadvacet barevných velkoplošných snímků z autorova bohatého archivu představuje výběr zimních fotografií za uplynulých šestnáct let. Tak dlouho používá digitální techniku. Prachatice ale jinak Zdeněk Přibyl fotografuje čtyřicet pět let a různé tváře zimy ve městě pod Libínem mají v jeho tvorbě důležité místo.

"Nabídka připravit výstavu fotografií na téma Zimní Prachatice byla pro mě výzvou, jsem za ni vedení Městské knihovny vděčný a děkuji za ni. Nabídka mi poskytla totiž možnost trochu uspořádat svůj léty se rozrůstající archiv zimních záběrů, a také vybrané snímky doplnit aktuálními fotografiemi ze začátku letošního adventu v Prachaticích. Doufám, že zájemci se k fotografiím dostanou i v dnešní složité době, byť třeba s opakovanými přestávkami v přístupu do knihovny," řekl Zdeněk Přibyl, který je členem Asociace jihočeských výtvarníků a fotografuje zejména pro náš internetový deník prachatickoNEWS.CZ.

O tom, jak se fotí zima v Prachaticích, která je někdy na sníh bohatá a někdy spíše skoupá, by mohl Zdeněk Přibyl dlouho vyprávět. Tak aspoň jednu zkušenost: "Nejlépe se fotografuje prachatická zima koncem března. To zpravidla napadne ten poslední sníh, je mokrý, těžký, k ničemu se moc nehodí, snad jen na to focení. Pak to chce ještě mít trochu štěstí na světlo, jemné sluníčko, a nadýchané zimní snímky města se vlastně fotí samy," říká s úsměvem. Jeden takový snímek posloužil i jako pozvánka na tuto výstavu.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena