Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  S průvodci divočinou už se na Šumavu vydalo deset tisíc lidí

ŠUMAVA - 14/12 2020 - 14:01 - Program nesoucí název Průvodci divočinou, který připravuje Správa NP Šumava, hlásí úspěšnou sezónu. Zájem byl o klasiku i novinky.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytl NP Šumava  

  

Úspěch programu podtrhuje nadprůměrnou návštěvnost celého národního parku, když program uspořádal rekordních 117 výprav. Jejich cílem bylo s proškolenými průvodci poznávat kouzlo šumavské přírody nebo objevovat místa, kde žijí různé druhy zvířat.

„Přesně bylo účastníků 1098, a to i přesto, že jsme museli osm výprav zrušit – především kvůli vyhlášenému nouzovému stavu a s tím spojených omezení. Za dvanáct let tak prošlo šumavskou divočinou bezmála deset tisíc zájemců na více než tisícovce vycházek,“ řekl odborný referent aktivit pro veřejnost v NP Šumava Josef Štemberk.



Zájem o program se ukázal i v rychlosti nákupu poukázek. „Letošní zájem byl opravdu ohromný už při spuštění registrace v polovině května. V průběhu několika hodin bylo vyprodáno zhruba 80 procent. Zájem byl jak o osvědčené vycházky, jako jsou Modravské pláně, nebo kaňon Křemelné, tak hlavně o novinky, které jsme letos zaměřili mimo jiné na vlka a bobra,“ uvedl koordinátor programů Průvodců a Splouvání Vltavy Vladimír Dvořák.

Kromě vycházek se povedlo i opožděně zahájené splouvání. „Splouvání Vltavy začalo netradičně až v červnu, kvůli omezení při jarní vlně koronavirové pandemie, ale splouvat bylo nakonec možné až do konce října. Přitom nesplavných dnů bylo pouze devatenáct. I díky tomu se na vodu ze Soumarského mostu do Pěkné vypravilo 2918 lodí, což je za poslední čtyři sezóny nejvíce splutí,“ zhodnotil splouvání Vladimír Dvořák a dodal, že kdyby splouvání bylo zahájeno klasicky v květnu, sezóna by byla minimálně stejně úspěšná jako v rekordním roce 2016.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena