Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Zrušit ohňostroj odmítli. Na Nový rok však nakonec nebude

PRACHATICE – 14/12 2020 - 10:23 – Letos v březnu odmítlo prachatické zastupitelstvo zrušit novoroční ohňostroj s tím, že sice ruší, ale dav si ho žádá. Nakonec však stejně nebude. 

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Nový rok nezačne v Prachaticích po dlouhých letech městským novoročním ohňostrojem. Město ho zrušilo jako většinu adventních a svátečních akcí. Zatím zůstává v programu jen novoroční výstup na Libín. „Nebylo to rozhodnutí lehké. Jsme si vědomi toho, že je tato akce velmi oblíbená a navštěvovaná a že lidem v současné době chybí kulturní vyžití, zároveň však nechceme, aby společná oslava nového roku představovala zdravotní rizika pro občany,“ uvedl starosta Martin Malý na městském webu. Spíše než o rozhodnutí města jde ale spíše o to, že vládní restrikce ohňostroj nakonec stejně nedovolí.

O tom, že by byl novoroční ohňostroj v Prachaticích trvale zrušen, letos na konci zimy jednalo prachatické zastupitelstvo na návrh zastupitelky Barbory Koritenské. Ta argumentovala hlavně tím, že škodí domácím mazlíčkům, lidem i volně žijící zvěři a do ovzduší se při něm dostávají i toxické látky. „Byl by to dobrý příklad, že nám není životní prostředí lhostejné,“ řekla tehdy Barbora Koritenská.

Shoda na tom, že ohňostroj ruší lidi i zvířata, v zastupitelstvu byla, ale volání davu pro jeho zachování převládlo. „Myslím, že by to byla škoda a krok zpět, protože ohňostroj byl vyžadován,“ řekl Martin Malý. S dopady na přírodu souhlasil naprosto i radní Jiří Machart, ale i on držel koaliční basu a odvolal se na názor davu. „Ještě společensky nenastala doba, abychom toto téma otevřeli,“ řekl.

Nyní si město tedy ticho na Nový rok večer vyzkouší. Že by nedošlo na silvestrovské oslavy a soukromé ohňostroje se asi nedá čekat, ani pokud je vláda zakáže. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena