Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Covid už testy potvrdily u pěti procent obyvatel Prachaticka

PRACHATICKO – 12/12 2020 - 10:30 – Počty pozitivně testovaných na nový typ koronaviru už na Prachaticku překročily číslo 2500. Jde o pět procent obyvatelstva.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Jihočeská krajská hygienická stanice evidovala na Prachaticku k páteční osmnácté hodině 2546 pozitivně testovaných. Kolik z nich je nemocných a v jak vážně, hygienici nezveřejňují. Ministerstvo zdravotnictví ale předpokládá, a je na tom i širší shoda mezi vědci a lékaři, že počty pozitivních jsou ve skutečnosti minimálně dvojnásobné a testovací a trasovací systém je nezachytí. Covidem si tak na Prachaticku prošlo už minimálně deset procent obyvatelstva a většina zřejmě aniž by to pro ně znamenalo nějaké komplikace.

Statistiky hygieniků také uvádí na Prachaticku nyní 228 aktivních případů a 60 mrtvých, kteří byli na nový koronavirus pozitivně testováni a z nějakého důvodu zemřeli. Skutečné příčiny úmrtí s covidem hygienici také neuvádí a podle oficiálních informací ministerstva zdravotnictví má jen asi třetina těchto úmrtí příčinnou souvislost s covidem.

Nový typ koronaviru provází nejen těžké názorové spory o opatření, kterými mu vláda čelí, ale především fundamentální spory o to, jak velkou je hrozbou a tedy jakou má smrtnost. Ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje počty pozitivně testovaných a mrtvých, kteří měli pozitivní test a z nějakého důvodu zemřeli. K tomu uvádí, že pozitivních případů je nejméně dvakrát více a také že jen třetina úmrtí souvisí s covidem. Pak smrtnost vychází na zhruba tři promile a pro srovnání smrtnost běžné chřipky se uvádí od jedné do čtyř promile.

Ještě v prosinci má přitom být schválena v EU k užití nová vakcína. S jejím povolením a očkováním populace pak skončí už tak dost diskutabilní morální ospravedlnění pro devastující zásahy do ekonomiky, které ohrožují stovky tisíc lidí.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena