Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Houpačková sezóna v NP Šumava bude nakonec nadprůměrná

ŠUMAVA - 11/12 2020 - 9:38 - Průměrná návštěvnost, nadprůměrná návštěvnost, podprůměrná návštěvnost a pořád dokola. Taková byla letošní sezóna v NP Šumava.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA

  

Atypický letošní rok se projevil i na sezóně v NP Šumava a to zejména na návštěvnosti. Pomocí automatických sčítačů, které jsou v provozu od roku 2018, si mohli pracovníci parku všimnout, jak nadprůměrnou návštěvnost střídá návštěvnost podprůměrná. „Návštěvnost letošního roku je doslova jako na houpačce. V lednu a únoru byla vlivem nedostatečné sněhové pokrývky podprůměrná. Díky zlepšení sněhových podmínek přijelo v první polovině března více návštěvníků. Jenže v polovině měsíce byl vyhlášen nouzový stav a návštěvnost opět zásadně klesla,“ potvrdil vývoj návštěvnosti sledované automatickými sčítači odborný referent aktivit pro veřejnost Josef Štemberk z NP Šumava.

Nízká návštěvnost park pronásledovala na jaře až do ukončení nouzového stavu. „Až květnový počet záznamů se vyrovnal roku předcházejícímu a v červnu ho již překonal. O letních prázdninách byly zaznamenány rekordní hodnoty: červenec o 44 % více oproti dvouletému průměru a v srpnu o 27 % více,“ řekl Josef Štemberk a dodal, že návštěvnost opět poklesla v říjnu, kdy byl podruhé vyhlášen nouzový stav kvůli koronaviru.

Díky datům z automatických sčítačů je zřejmé, že stále se střídající podprůměrná a nadprůměrná návštěvnost v parku je v součtu už teď lepší než v loňském roce, kdy park navštívily necelé dva miliony návštěvníků. S daty se ztotožňují i kvalifikované odhady strážců parku. „Nárůst návštěvnosti jsme registrovali například v jižní části národního parku. Například na Plešném jezeře došlo k nárůstu návštěvníků o 36%. Obecně se dá říci, že celková návštěvnost za letošních 10 měsíců je na stejné úrovni jako návštěvnost celého roku 2019,“ zhodnotil sezónu vedoucí Informační a strážní služby NP Šumava Adam Diviš.

Je tedy jasné, že netradiční sezóna v šumavském národním parku bude tedy nakonec nadprůměrně úspěšná. Letošní rok zachránilo podle dat hlavně léto. V průběhu měsíců června až října, tedy v době nejsilnější turistické sezóny, byla průměrná návštěvnost oproti předchozím letům vyšší o cca čtvrtinu až třetinu. Vysoká letní čísla podpořil velký zájem ve všedních dnech. „V průběhu letní sezóny se stíraly rozdíly mezi víkendovou návštěvností a návštěvností v běžné pracovní dny. Bylo méně zahraničních návštěvníků, na druhou stranu bylo zřetelné větší zastoupení návštěvníků, kteří běžně Šumavu nenavštěvují,“ uzavřel Adam Diviš.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena