Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Secesní móda v Prachatickém muzeu má výpravný katalog

PRACHATICE - 11/12 2020 - 9:20 - Výstava Secesní móda v Prachatickém muzeu byla opět zpřístupněna veřejnosti 3. prosince. Potrvá jen do konce roku a nabízí výpravný katalog.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Výstavu Secesní móda, která představuje secesní sbírkové poklady šestnácti jihočeských muzeí, se v Prachatickém muzeu na Velkém náměstí znovu otevřela veřejnosti. Působivý kousek si z její prohlídky můžete odnést domů. V pokladně muzea je totiž za 250 korun konečně k mání výpravný katalog výstavy, na který čekala řada zájemců. Je to výborný průvodce výstavou, protože čísla u exponátů odkazují právě na katalog, hezká památka a možná i dárek.

Jde bez nadsázky o nádhernou fotografickou publikaci, která se uchází o cenu Národní soutěže muzeí Gloria musaealis, připravované Ministerstvem kultury České republiky a Asociací muzeí a galerií ČR, a to v kategorii Muzejní publikace roku. Odborníci se shodují, že v této soutěži rozhodně není bez šance. Zasvěcené texty vytvořily Petra Richterová a Věra Toncarová z Prachatického muzea. Fotografie jsou z části dílem Petry Richterové, která se postarala rovněž o grafickou úpravu katalogu, a z části pocházejí z digitálního archivu Městského muzea Horažďovice. V nákladu 500 kusů katalog vytiskla tiskárna Akcent Vimperk.

V textové části najdou zájemci výstižné pojednání o secesní módě, jejím časovém vymezení a vývoji, kterým procházela. Následuje pojednání o zastoupení secesní módy v jihočeských muzeích a poté nechybí ani oddíl o náročném konzervování a restaurování předmětů secesní módy. Nejrozsáhlejší je pak obrazová část katalogu na kterou navazuje popisná část. Výpravný katalog potěší zájemce o secesní módu stejnou měrou jako unikátní výstava samotná.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena