Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Městská knihovna v Prachaticích opět osobně uvítala čtenáře

PRACHATICE - 8/12 2020 - 9:39 - Když vir a PES povolily, mohly znovu po delší přestávce ve čtvrtek 3. prosince osobně přivítat své čtenáře také knihovnice Městské knihovny v Prachaticích.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Vládní opatření proti šíření koronaviru zavřela dveře do knihovny v Husově ulici 22. října. "Mám ohromnou radost, že jsme teď otevřeli, je to moc fajn. Byla spousta telefonátů, e-mailů od čtenářů, kteří se k nám chtěli vrátit. U nás v Prachaticích se totiž opravdu hodně čte. Dle pokynů máme spočítané metry čtvereční, a ode dneška si může u nás půjčovat v jednu chvíli devět čtenářů v oddělení pro dospělé, tři ve studovně a šest v oddělení pro děti a mládež. Zatím se to dá ukočírovat a jsme připraveni i na větší nával," řekla nám ve čtvrtek 3. prosince ředitelka prachatické Městské knihovny Hana Mrázová a dodala: "Opatření přicházejí shora, ale my je chápeme, i když nás to omezuje, musíme se chránit navzájem, jinak to nejde." I proto tu třeba nově mají platební terminál, takže čtenáři mohou registraci a další poplatky zaplatit kartou.  

Uplynulého půl druhého měsíce tady nebylo žádnou dobou temna. "Půjčujeme e-knihy, ale tuto službu mohou využívat jen registrovaní čtenáři. A proto jsme nabídli jejich registraci, která je u nás nutná, on-line, na dálku se všemi legislativními podmínkami pro přijetí nového čtenáře. Byla jsem moc ráda, že to lidé přijali. Podrobný postup, jak se registrovat a vypůjčit si e-knihu, je na našich webových stránkách. Čtenář si může z domova stáhnout za měsíc dvě e-knihy najednou zdarma. Nabídku máme obrovskou, k dnešnímu dni je to 17 851 e-knih. Tak můžeme komunikovat se čtenáři, i když má PES číslo 5 a platí velká omezení. Po celou dobu jsme také nechali otevřený bibliobox a lidé mohli vracet vypůjčené knihy. O to byl také velký zájem, vracelo se třeba dvě stě tři sta knížek denně, bibliobox jsme vybírali čtyřikrát za den," vysvětlila Hana Mrázová.

Když si knihovny polepšily a "spadly" do PSA čtyřky, běžela dál on-line registrace čtenářů, ale na požádání už mohla knihovna lidem připravit, co chtěli - knížky, noviny i časopisy, a ty jim v domluveném termínu vydat. Takhle to tu fungovalo poslední týden před větším rozvolněním.
Ne každý si dokáže představit, co dělají knihovnice za nouzového stavu, když je pro veřejnost zavřeno. "Při prvním uzavření na jaře probíhala fyzická revize knihovních dokumentů, kterých máme 98 139. Revizi nám knihovní zákon ukládá udělat jednou za pět let, a to vyšlo právě na letošní rok. V průběhu tohoto uzavření jsme taky vystěhovali celou studovnu, tu jsme vybílili, vyměnil se koberec, přestavěli jsme oddělení s důrazem na regionální literaturu. Samozřejmě jsme začali dovybavovat oddělení různými bezpečnostními prvky, například ochrannými bezpečnostními skly. Stále nás shora ubezpečovali, že knihovny budou mezi posledními, kde se otevře, zřejmě až v červnu. V dubnu jsme pak - ze dne na den - už mohli otevřít. Ale z důvodu prasklého vodovodního potrubí se otevření opozdilo o týden. Pak jsme 3. května otevřeli a lidé k naší radosti přišli. Strašně moc nám pomohl prachatický Červený kříž s vracenými knížkami, které musely na pět dnů do karantény," ohlédla se ředitelka knihovny za prvním uzavřením.

Dost práce tu bylo i při druhém uzavření knihovny. "Teď na podzim nás čekala další rekonstrukce původních prostorů, a to katalogizace a regionálního střediska knihovnicko-informačních služeb, a zároveň jsme pokračovali v našich odborných činnostech. Na jarní revizi navázala  revize 34 025 klíčových hesel v modulu katalogizace. Rovněž intenzivně probíhaly po celou dobu odborné práce - harmonizace autoritních záznamů, akvizice a katalogizace, tvorba databází autorit a událostí, práce s katalogy, slovníky, klíčovými slovy i třídníky v jednotlivých skupinách, tvorba rešerší, kontroly katalogizačních záznamů, přestavování fondu dle pravidel AACR2R, práce s knihovním systémem, příprava dalšího vzdělávání, plánů akcí a výstav, odborné vzdělávání v on-line konferencích. Všechno musí být zejména v katalogizaci knih naprosto přesné, když jsme zapojeni v systému téměř pěti tisíc tři sta knihoven po celé republice a tím otevřeni i pro zahraničí. Tým našich lidí jsem měla postavený tak, že byli částečně v knihovně a částečně na home-office, aby se tu moc nepotkávali. Dálkové připojení k serveru knihovny nám moc pomáhá," doplnila ředitelka knihovny.

Pustili se i do přepracování informačního sytému v oddělení pro děti a mládež. "Dosud tam byly zalaminované cedulky, které byly již informačně nedostačující. A protože dlouhodobě spolupracujeme s ilustrátorkou Zdeňkou Študlarovou a současně jsme zapojeni do dlouhodobých vzdělávacích programů pro školy a školky, jezdí k nám třeba i Mateřská škola ze Lhenic, chtěli jsme dětem pomoci lépe se zorientovat v knižním fondu. Paní Študlarová vyřezala a nakreslila nové tabule tak, aby se děti dokázaly dobře orientovat v naučné literatuře, podle knihovnického mezinárodního třídění, nebo ve fondu pohádek, cizojazyčné literatury a dalších. Celý systém je originál, vlastně autorské dílo, a nemají ho nikde jinde," uvedla Hana Mrázová.

"V této době běží dálkově dva obory Virtuální univerzity třetího věku, a také angličtina on-line. To jsme ještě mohli v omezeném režimu fungování knihovny udržet. Ale k naší lítosti je dost činností dosud zablokovaných vlivem opatření vlády nebo někdy i omezeními na straně našich partnerů. Nejsou besedy, zadrhlo se už prezenčně zahájené téma Univerzity 3. věku Cestování po jižních Čechách ve 21. století a kurz celoživotního vzdělávání pana profesora Weise, nemůže pokračovat Literární kavárna v Domově seniorů Mistra Křišťana, nebyl ani Hudební podzim, ani Adventní setkávání s babičkami a dědy v dětském oddělení, odloženy byly Tvůrčí středy se Zdenou Lebedovou, Tvůrčí psaní s Hynkem Klimkem a podobně," dodává ředitelka.
V knihovně neúnavně vymýšlejí nové věci, v rámci možného. Například - protože se nyní může vzdělávat jen omezený počet deseti dětí, chodí knihovnice za nimi do škol. Od druhého prosincového týdne je v přízemí otevřena nová výstava fotografií Zimní Prachatice.

Také už je prachatická knihovna podle slov ředitelky téměř ve finále s přípravami na příští rok, kdy uplyne 100 let od otevření zdejší české veřejné knihovny podle zákona o veřejných knihovnách obecních a nařízení vlády republiky Československé z roku 1919. Podle nich se tehdy musela v každé obci, kde žila národnostní menšina o počtu alespoň 400 obyvatel, zřídit veřejná knihovna v jazyce té menšiny. Německá i česká spolková knihovna tu samozřejmě do té doby fungovaly. Půjčovat se v české veřejné knihovně začalo 29. září 1921.

"Každý měsíc v příštím roce budeme připravovat výstavu jako stovkovou událost, budeme se těšit na prvního stého dospělého čtenáře, prvního stého dětského čtenáře, prvních sto zpracovaných knih atd. Chceme, aby každá výstava, každá akce, byly takříkajíc zabalené symbolicky do stovky," prozrazuje ředitelka Hana Mrázová. Dohodli jsme se, že se k tomuto tématu v našich novinách brzy společně vrátíme.  

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena