Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Železnice v Novém údolí se opět přiblížila hranici s Bavorskem

ŠUMAVA – 4/12 2020 - 13:04 – Několik desítek metrů dlouhá bývalá železnice na hranici v Novém údolí se dočkala oficiální státní registrace. Dlouho byla jen turistickou atrakcí.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Spolku Pošumavská jízdní dráha se podařilo udělat opět plnohodnotnou železnicí dvaačtyřicet metrů dlouhý úsek dráhy v Novém údolí. A to ten, který vede od zastávky směrem k hranicím a funguje na něm i muzeum pošumavských lokálek, které spolek provozuje. Dosud tak byl hlavně turistickou atrakci.

„Úsek bývalé tratě od zastávky Nové Údolí až k násilnému přerušení v roce 1990 silnicí byl v délce 42 metrů prohlášen plnohodnotnou dráhou dle Zákona o drahách, a to v kategorii dráha místní. Stal se tak teprve třetí takovou dráhou v republice,“ uvedl předseda spolku Pavel Kosmata.



Pro spolek jde o poměrně důležitou symbolickou událost, protože jeho snahou je už 27 let mimo jiné obnova 110 let staré trati z Nového údolí do bavorské Haidmühle (Borské Mlýny). „Jestliže se v roce 1945 česká železniční síť poněkud stáhla do vnitrozemí, tak nyní se zase ku hranici o kousek vrací,“ řekl k tomu Pavel Kosmata.

Zároveň místní nejkratší mezinárodní železnice na světě oslavila nedávno výročí zniku této lokálky. Ta byla uvedena do provozu v roce 1910 a to 15. listopadu jako poslední mezinárodní trať vybudovaná Rakousko-Uherskem. Po vzniku železné opony byla na Německé straně vytrhána a na hranici ji alespoň částečně obnovil spolek nadšenců kolem Pošumavské jízdní dráhy v roce 2000.

Od té doby se tu nachází nejkratší mezinárodní železnice na světě, na které je možné se svést v drezíně. „Časem se stala oblíbeným cílem turistů, stejně tak jako naše malé muzeum pošumavských lokálek a Nového Údolí. Postupně se nám podařilo vybudovat okolo bývalé tratě místo vhodné k odpočinku a k poučení,“ dodal Pavel Kosmata.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena