Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  V národním parku znovuobjevili dávno vymizelé druhy brouků

ŠUMAVA - 30/11 2020 - 00:00 - Dalším zvýšením a znovuobjevením populace vzácných druhů se může pyšnit NP Šumava. Tentokráte se jedná o populace brouků.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytl NP Šumava  

  

Na Šumavě v národním parku mají hned několik důvodů k radosti. Podařilo se tu totiž objevit až překvapivě vysoký počet ohrožených druhů brouků. Entomologové zde během posledních dvou let objevili také dávno vymizelé druhy. Vzácné a znovuobjevené druhy následně monitorovali a při tom zjistili, že populace ohrožených brouků na Šumavě je na vzestupu.

Zaregistrovat populaci se podařilo u tesaříka javorového a trnoštítce horského. „Oba brouci ať je to trnoštítec nebo tesařík javorový, jsou nesmírně vzácní a my jsme si dlouho mysleli, že na Šumavě je po nich veta. Tesařík javorový byl naposledy zaznamenán na Železnorudsku v roce 1946, o trnoštítci jsme sice kusé informace měli, stav populace jsme však neznali,“ informoval náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Starý.

Tesařík javorový.

Trnoštítce, který je naším nejvzácnějším broukem, se podařilo vypátrat ve třech nových lokalitách, a to v hojném počtu. „Přitom jsme na počátku mapování výskytu tohoto brouka, ale už nyní se dá říci, že trnoštítec se objeví na dalších místech, protože díky velkému množství odumřelého dřeva se stále rozšiřuje jeho biotop,“ řekl Vladimír Dvořák ze Správy NP Šumava, který se monitoringem bezobratlých na území národního parku a CHKO zabývá.

Ještě lépe jsou na tom tesařík javorový a senzačně po více než sto letech na Šumavě znovuobjevený kornatec velký. U obou druhů se nejedná o náhodný výskyt, ale nachází se na několika lokalitách. „Výskyt kornatců registrujeme na několika desítkách lokalit. V případě tesaříka javorového nehovoříme jen o nějakém náhodném výskytu. Díky cílenému průzkumu entomolog Lukáš Skořepa z jihočeské Peče v letošním roce nalezl hned několik lokalit s četnými pobytovými stopami tohoto brouka,“ uvedl Vladimír Dvořák, který dále prozradil, že je v příštím roce naplánován rozsáhlejší monitoring tesaříka javorového a trnoštítce horského.

Trnoštítec horský.

Nárůst počtu jedinců ohrožených brouků je dalším úspěchem ochrany přírody v šumavském národním parku, který před třemi týdny informoval také o návratu pstruhů nebo mřenek do dříve překyselených ledovcových jezer. Do jezera Laka se vrátili po padesáti letech. Na Šumavu se také před několika lety vrátili například vlci a trvale se tu rozrůstá i populace rysů a postupně také roste velikost bezzásahového území.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena