Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Z centra Prachatic je kompletně placená zóna parkování

PRACHATICE – 30. listopadu 2019 – 12:35 – Prachatická radnice zpřísňuje od 1. prosince pravidla parkování v centru města. S nikým se o nich nebavila a čelí kritice.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Prachatická radnice se snaží vnést řád a pořádek do chaosu, který vytvořila v systému parkování v centru města. A také se tu snaží nově omezit počet parkujících aut. V minulosti radnice tolerovala parkování na místech, kde je to zakázáno a sama se podílela na chaosu, který panoval ve vydávání parkovacích karet – vydávány byly i pro místa, kde je stání zakázáno a v rodinách měli často i více parkovacích karet.

   Novinek v novém systému platném od zítřka 1. prosince je řada. Zavádí se nově placené parkovací zóny – pro rezidenty (lidé s trvalým pobytem) modré a pro abonenty (podnikatele a majitele domů) zelené. Rezidenční karta bude stát 1200 korun na rok a abonentská 5000 korun. Karty nezaručují parkovací místo – jen možnost v modrých a zelených zónách parkovat, když majitel vozu najde volné místo.



   Zóny už jsou v ulicích nově vyznačeny. Rezidenti a abonenti dostanou jen jednu parkovací kartu po předložení dokladu o trvalém pohybu, sídle provozovny v centru nebo dokladu o vlastnění nemovitosti a doložení právního vztahu k autu. Podle metodiky pro jejich vydávání bude karta přenosná bez vyznačení SPZ, ale pro každou rodinu bude jen jedna.

   Nově se také bude dohlížet na to, aby se neparkovalo tam, kde je to zakázáno – v Poštovní, Věžní a Horní ulici. Metodika a nařízení neřeší například parkování klientů firem v centru, kteří sem přijedou na jednání nebo parkování pacientů, kteří sem jedou za lékaři, kterých tu má ordinaci několik. Zásobování provozoven je nově povoleno jen od deseti do třinácti hodin na dobu nezbytně nutnou k vykládce zboží.

   Detaily je možné najít na webu města v sekci Potřebuji zařídit – Doprava – Parkování. Jsou zde i formuláře žádostí o karty. Nařízení se netýká lidí s trvalým pobytem na radnici, tedy bezdomovců, ti za rezidenty považováni nejsou. Smůlu mají také lidé, kteří mají v centru pronajatý byt, ale trvale hlášeni jsou jinde a parkovat tu nemohou ani klienti hotelů.

   Návštěvníci centra mohou využít placených parkovacích míst na místech s parkovacími automaty nebo záchytná parkoviště v bývalých kasárnách. Majitelé karet ZTP/P budou od poplatků za parkovací karty osvobozeni. Placené parkoviště na náměstí je ale většinou plné a v pracovní době nemá pro návštěvníky centra dostatečnou kapacitu.

   Rada města, která nová pravidla schválila, je lidem žijícím a podnikajícím v centru předložila až po jejich schválení. Diskusi před jejich projednáním s veřejností nevedla. Také je nejasné, kde vezeme městská policie kapacity na kontrolu nového nařízení, protože na to nemá dostatek strážníků ani dostatek takzvaných botiček. Hodně tak bude záležet na tom, jak disciplinovaně veřejnost opatření přijme a vzhledem k neschopnosti a neochotě radnice komunikovat nepříjemné věci, je otázkou, zda se chaos v centru ještě neprohloubí. A velkou morální otázkou je, proč musí rezidenti za karty platit, když obyvatelé ve zbytku města na městských parkovištích bez automatů platit nemusí.

   Opatření vyvolalo velkou kritiku zejména na sociálních sítích, ale diskutovalo se o něm i v zastupitelstvu, které na něj nemá vliv, protože je v kompetenci rady města. Kritiku radnice sklidila třeba za to, jak se pacienti se sníženou pohyblivostí dostanou auty ke svým lékařům v Horní a Neumannově ulici. Vznikla také petice za zachování parkování ve Věžní ulici – rada města o odpovědi na ní bude jednat v pondělí. Podle odboru komunálních služeb a dopravy se ale v centru vlastně nic nemění. V Poštovní, Věžní a Horní ulici se nesmělo parkovat ani dříve. „Byla tady určitá benevolence, ale ta benevolence došla do takové míry, že jsme měli pocit, že už to dále tímto způsobem tolerovat nelze,“ řekl starosta Martin Malý.

   „Je to čirý technokratismus. Když budeme takto nekompromisní, jak říká pan starosta, tak půlka aut ve městě nebude mít kde parkovat,“ zkritizoval vedení města zastupitel Robert Zeman. Tvrdě se také pustil do radnice za to, že vytlačuje dopravu z centra, ale nevytváří kolem něj nová parkovací místa. „Pak se tu auta jen vytlačují sem a tam,“ řekl.

   Z řad Živých Prachatic zazněly i úvahy o tom, že doprava v centru by se mohla omezit ještě více, aby tu pak mohly vznikat třeba i předzahrádky v Poštovní ulici. Lídr Živých Prachatic Jakub Nepustil ale také kritizoval, že nová pravidla pro parkování v centru nepočkala na nového městského architekta, aby se k nim vyjádřil, i to, že se dělala nová úprava bez analýzy, bez diskuse s veřejností a také bez ohledů a dopady pro okolí centra.

   Podle závěru diskuse na zastupitelstvu se ale zdá, že vedení města je po kritice ochotno k diskusi a jednání. „Neříkám, že je to nepřekročitelné dogma a takhle to bude a s nikým se bavit nebudeme,“ řekl starosta Martin Malý, i když před schválením se s obyvateli centra rada města nebavila. „V případě, že se vyskytnou opodstatněné věci, které půjde upravit, tak se to pokusíme udělat,“ řekl.

   Pro lidi, kteří nemají v centru trvalý pobyt, provozovnu nebo nemovitost, však od neděle platí doporučení, že bude zřejmě jednoduší vyrazit do historického jádra Prachatic pěšky. A ti, co tu bydlí a podnikají, pak musí doufat, že na ně někde zbude placené místo v modré nebo zelené zóně.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena