Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Nejdůležitější rozpočet volebního období se začal řešit online

PRACHATICE – 27/11 2020 - 10:20 – Projednávání prachatického rozpočtu na příští rok začalo v zastupitelstvu poprvé online formou na pracovním setkání.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto fb Živé Prachatice  

  

Prachatický městský rozpočet na příští rok bude nejdůležitějším rozpočtem tohoto volebního období. Především ukáže, jak drtivé budou dopady vládních restrikcí a často nesmyslné paniky kvůli covidu, na příjmy města. Radnice je ve městě jedním z největších ekonomických hráčů a jakékoli snížení její investiční aktivity pocítí v podstatě všichni obyvatelé.

Rozpočet připravuje vedení města a nakonec se projednává v radě, s veřejností a schvaluje ho zastupitelstvo. To jeho projednávání zahájilo tradičně v minulém týdnu na neformálním pracovním setkání. To se poprvé odehrálo distančně online. Informovalo o tom družení Živě Prachatice na svém fb.



Současné vládní koalici v Prachaticích, kterou tvoří Nezávislí, ČSSD a ANO se pro rozpočet nedaří získávat striktní opozici. V dřívějších volebních obdobích bývala podpora opozice rozpočtu vyšší. A lepší to asi nebude ani tentokrát. „Bohužel návrh z velké části kopíruje rozpočet letošní - i ty předcházející. Nevidíme v něm žádné větší změny, ani velké snahy o šetření nebo cílené investice,“ uvedly Živé Prachatice na svém facebooku.

Možnost vyjádřit se k rozpočtu dostane i veřejnost. Návrh ale ještě na webu města na úřední desce zveřejněn nebyl. Zastupitelé by měli rozpočet veřejně projednat podle současných předpokladů 16. prosince v Národním domě. Pokud bude koalice na jednání kompletní, rozpočet projde.

Kvůli dopadům vládních restrikcí do ekonomiky, které se snaží vláda sanovat prudkým zadlužováním, už Prachatice odložily například větší investici do rekonstrukce Huláku. Finance Prachatic jsou na tom tak, že by měly zvládnout i větší propad příjmů. Stále ještě si mohou pomoct i z rezerv, ale omezení investic se zřejmě nebude možné vyhnout a to nakonec pocítí zejména místní podnikatelé a zaměstnavatelé.

Diskutovanou otázkou pak také bude zadlužení města. To prudce stouplo po rekonstrukci bazénu a vzniku saunového světa, na který si město bralo úvěr 85 000 000 korun. Jeho splácení se také nyní podepíše na výši investic a navíc je otázkou, zda je morálně v pořádku, že v čase očekávané krize bude město splácet úvěr, který se týkal saunování a tedy investice do luxusu.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena