Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Za bývalým prachatickým galeristou Miroslavem Špačkem

BAVOROV/PRACHATICE - 24/11 2020 - 10:24 - Rodina, kamarádi i jihočeští výtvarníci se v pondělí 23. listopadu v obřadní síni hřbitova v Bavorově rozloučili s Miroslavem Špačkem.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Dlouholetý galerista výstavní síně Dolní brána Kulturních a informačních služeb města Prachatic a aktivní výtvarník Miroslav Špaček z Bavorova podlehl vážné nemoci 17. listopadu v kruhu svých blízkých ve věku 67 let. Tato smutná zpráva citelně zasáhla všechny jeho přátele včetně naší redakce a prachatické kulturní scény, na které dlouhé roky působil.

"Osobně jsem si vždy pana Špačka vážila jako vzácného člověka, pro jeho profesionalitu. Realizovali jsme společně velmi úspěšné výstavy, které reprezentovaly naše město, například na Americkém velvyslanectví v Praze, velvyslanectví ve Vídni, v Pállfiho paláci i na Bratislavském hradě. Byl to člověk, od kterého jsem se učila galerijní práci," řekla vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Městského úřadu Prachatice Jiřina Dolejšková. Ta při posledním rozloučení položila k rakvi kytici s nápisem vyjadřujícím hlubokou úctu Města Prachatic Miroslavu Špačkovi. Rozloučila se s ním i jménem jihočeských výtvarníků, kteří se každoročně účastní mezinárodního workshopu SALVE PRACHATICE a spolupráci s ním vždy velmi oceňovali.

Odchod Miroslava Špačka do keramického nebe, neboť byl i vynikajícím výtvarníkem a autorem řady keramických prací, velmi zarmoutil i dlouholetou pracovnici informačního centra v Prachaticích Janu Vítkovou, která nyní působí v kulturní sféře v Třeboni. "Byla jsem s ním, i poté co odešel do důchodu, pravidelně v kontaktu a připravovala jsem setkání staré dobré party pracovníků prachatických Kulturních a informačních služeb, jak jsem Mirkovi slíbila. Bohužel, bude už bez něj. Říkali jsme mu žertem král Miroslav, pro jeho ušlechtilost a skromnost. Bude nám všem moc chybět a nikdy na něj nezapomeneme," uvedla Jana Vítková. A pod tato slova se podepisuje i zarmoucený autor těchto řádků Zdeněk Přibyl.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena