Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  NP ŠUMAVA: Deštivé léto výrazně zpomalilo šíření kůrovce

ŠUMAVA – 23/11 2020 - 10:06 – Správa šumavského národního parku dnes zveřejnila čísla týkající se letošní těžby kůrovcem napadaného dřeva. Bude výrazně nižší než loni.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Správa parku odhadovala, že letos vytěží zhruba 250 tisíc m3 dřeva ze stromů napadených kůrovcem. Na začátku listopadu ale vytěžila teprve zhruba 135 tisíc m3 a do konce roku počítá s tím, že se toto číslo vyšplhá na zhruba 150 tisíc krychlových metrů. To je zhruba 60 % předpokladu a zhruba o čtvrtinu méně než loni.

„Letos se nám dařil i prodej vytěženého dříví. Jednak bylo dobré, že jsme ještě v prvním pololetí letošního roku vyčistili většinu skladů, kde leželo neprodané dřevo z loňského roku a i průměrné zpeněžení bude vyšší, než v roce 2019. Konkrétně - ke konci roku se bude pohybovat na úrovni 900,- Kč/m3, tedy o cca 50,- Kč/m3 více, než loni,“ doplnil ekonomický náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Roučka.

„Vývoj kůrovcových gradací v podstatě většinou kopíruje stejný vývoj v zásahovém i bezzásahovém území. Poměrně podrobnou analýzu vývoje lýkožrouta smrkového za roky 2018-2020 máme ze Smrčiny, kde tuto situaci sleduje Česká zemědělská univerzita Praha. Zatímco loni kůrovec v oblasti Smrčiny začal gradovat a vyskytoval se hlavně v okolí polomů z roku 2017, letošní deštivé léto další rozvoj této populace v podstatě vypnulo už v polovině června, ještě před tím, než jsme na části území při státní hranici začali asanovat kůrovcem napadené smrky,“ vysvětlil ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

„Není to situace nová. K podobně zřetelnému vypnutí kůrovcové gradace došlo po deštivých letech 1997 -1998, kdy v bezzásahovém území kleslo napadení na 30 procentech nebo v roce 2012, kdy na mnohem větším území ponechaném bez těžby kůrovcových smrků pokleslo napadení na 17 procent,“ dodal mluvčí správy parku Jan Dvořák. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena