Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  První video šestého ročníku knižního festivalu Šumava Litera

VIMPERK - 17/11 2020 - 13:13 - Zatímco se v době covidové ruší kulturní podniky, v pondělí 16. listopadu začal ve městě šestý ročník knižního festivalu Šumava Litera. Vše bude na videu.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: web Šumavy Litery  

  

Původní rekordně košatý program letošní Šumavy Litery, který počítal i s výjezdovými akcemi do Pošumaví, Českých Budějovic a Plzně či pokračováním spolupráce s rakouskými a bavorskými partnery, se v průběhu posledních týdnů kvůli koronavirově-vládním opatřením postupně tenčil. Pořadatelé festivalu, který si klade za cíl propagovat Šumavu prostřednictvím umělecké tvorby širokému spektru diváků, se však nevzdali a uhájili co se dalo, aby programu dali jedinou možnou internetovou podobu.

Videa se natáčela a natáčí ve velkém sále Městského kulturního střediska, a v hotelu Zlatá hvězda, o techniku se starají odborníci z Nerudovky v čele s kameramanem, učitelem a technikem Petrem Krejsou. Videa se stejně jako to úvodní pondělní vysílají každý podvečer až do pátku od 18:00 nejprve jako událost na facebooku Šumavy Litery zde a poté je najdete v rubrice Galerie na webu festivalu.

Například dnes, v úterý 17. listopadu, je na programu téma Rumunští Slováci na Šumavě, které přednesou Radek Ocelák a Jiřina Kraliková. Ve středu se tématu Šumava ve stínu železné opony ujme historik Jan Lakosil. Kompletní, v tuto chvíli platný program videa, najdete na připojené tabulce.

Zahajující video v pondělí literární festival Šumava Litera 2020 otevřelo. Předcházela tomu pečlivá příprava, z níž vám přinášíme rovněž několik záběrů ze zákulisí v sále Městského kulturního střediska, kde, jak vidno, vládla dobrá nálada. Úderem osmnácté hodiny přivítal diváky u počítačů technický ředitel festivalu a ředitel Městského kulturního střediska ve Vimperku Tomáš Jiřička. Následovala beseda, kterou se zkušenými propagátory Šumavy vedl moderátor Josef Bejček. O svých úkolech při festivalu pak promluvili programový ředitel Šumavy Litery a dvojnásobný laureát její hlavní ceny, spisovatel Martin Sichinger, manažer festivalu, historik a ředitel spolupracujícího Muzea Vimperského panství Ladislav Čepička, dále člen organizačního výboru a předseda podpůrného spolku Šumava Litera Václav Vácha a spolutvůrce nového webu festivalu Radan Běhoun.

Diváci se například dozvěděli, že každý nový ročník festivalu se začíná připravovat hned po předání cen vítězům, s hosty festivalu si i letos bude povídat Ladislav Čepička, spolupráce s bavorskými a rakouskými spisovateli a nakladateli že má do budoucna velký potenciál, financování Šumavy Litery že má na starosti Město Vimperk a pomáhají granty Jihočeského kraje, poděkování za spolupráci že patří vimperské Nerudovce, Hotelu Zlatá hvězda a všem, kteří ochotně pomáhají s propagací festivalu, dále z jakých osobností je složena letošní porota, která rozhoduje o knihách vydaných v loňském roce, a vítězích jednotlivých cen, kteří budou vyhlášeni v přímém on-line přenosu, že letos poprvé probíhá hlasování o knihách prostřednictvím nových, podstatně rozšířených webových stránek, a to až do půlnoci z pátku na sobotu zde

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena