Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Starostu čeká soud kvůli promlčení sedmadvaceti přestupků

PRACHATICKO – 8/11 2020 - 9:23 – Starosta Netolic Vladimír Pešek byl obžalován pro přečin maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Hrozí mu až tři roky vězení a zákaz činnosti.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Už druhé vyšetřování případu promlčení sedmadvaceti přestupků na radnici v Netolicích skončilo a byla podána žaloba. „Případ prachatičtí kriminalisté již předali dozorujícímu státnímu zástupci, který vznesl obžalobu,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

Žaloba leží u prachatického soudu od října. Hlavní líčení ještě nařízeno nebylo. „Dne 20. 10. 2020 podalo Okresní státní zastupitelství v Prachaticích obžalobu na Mgr. Vladimíra Peška pro přečin maření úkolu úřední osoby z nedbalosti podle § 330 odst. 1, odst. 2 písm. a) trestního zákoníku,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ mluvčí soudu Vendulka Pozniaková.

Vladimír Pešek na naši žádost o vyjádření k případu od středy zatím nereagoval a na jeho stanovisko k žalobě stále čekáme.

Na netolické radnici došlo v roce 2015 k několika po sobě jdoucím rozhodnutím a chybnému výkladů zákonů a špatnému pochopení situace, což způsobilo, že přestupková komise přestala projednávat přestupky, které jí poslala policie nebo strážníci. A 27 jich proto skončilo promlčením bez potrestání pachatele.

Policie v případu nejprve navrhla obžalovat tajemníka netolické radnice Tomáše Koblence. Ten skutečně před soudem stanul, ale prachatický okresní soud ho viny zprostil a krajský soud pak verdikt potvrdil. Pravomocný rozsudek konstatoval, že za přestupkovou komisi nese odpovědnost ze zákona starosta a že komise nezanikla a měla dál fungovat i po organizačních změnách na radnici. Podle krajského soudu jde o důležitý případ i proto, že bude vzorem pro rozhodování dalších samospráv. Navíc promlčení jednání, které mělo být potrestáno, je poměrně závažným přečinem.

Nové vyšetřování bylo vedeno právě proti Vladimíru Peškovi. Ten před zvolením starostou pracoval jako celník. Pokud je jím stále a byl by za promlčení přestupků pravomocně odsouzen, hrozilo by mu, že přijde o výsluhu. Případ se vleče roky a není zřejmé, proč to tak je. Podle rozsudku prachatického soudu se zdá celkem jasné, kde je vina. „I když je komise rady obce obecně ze své činnosti odpovědná radě obce, ve věcech výkonu přenesené působnosti na svěřeném úseku odpovídá podle paragrafu 122, odstavce 5 OZř starostovi,“ uvedl soud v pravomocném rozhodnutí.

Není proto vůbec zřejmé, proč byla žaloba podána původně na netolického tajemníka Tomáše Koblence. Kvůli protahování případu už byl podán i podnět na Generální inspekci bezpečnostních sborů. Ta podnět předala na prachatické okresní státní zastupitelství, které případ dozorovalo a žádné průtahy nenašlo.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena