Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Územní plán Volar dovolí i bungalovy. Projednán bude za měsíc

VOLARY - 5/11 2020 - 10:10 - Zásadní dokument rozvoje Volar, nový územní plán, je připraven. Jeho projednání s veřejností, plánované na 4. listopadu, bylo odloženo na 2. prosince.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL s podporou Jaroslava Pulkrábka  

  

Informoval o tom starosta Volar Vít Pavlík. "Všechno je připraveno, ale protože není možné se v době nouzového stavu a vládních opatření proti šíření nemoci covid scházet, pořizovatel přesunul veřejné projednání o jeden měsíc. Občany jsme informovali také naším mobilním rozhlasem. Nový termín je středa 2. prosince, od 15:00 v sále městského úřadu," uvedl starosta.

Územní plán určuje kde, co a jak se může stavět. "Říká, kde mohou vzniknout nové domy, jaké plochy jsou určeny pro bydlení, komerční účely nebo stavby veřejného vybavení. I třeba to, jak mohou být budovy vysoké. Ukazuje také, kde budou plochy chráněny pro parky, lesy nebo zemědělství. Pro rozhodování v území je závazný. Schvaluje a vydává ho Zastupitelstvo města Volar. Ten dosavadní má naše město od roku 2011," vysvětlila místostarostka Volar Jana Bártová a dodala: "Územní plán má zkoordinovat všechny zájmy a požadavky a stanovit závazná pravidla pro rozvoj města."
Pořízení nového územního plánu Volar trvalo pět let. Také proto, že Volary se nacházejí na území Chráněné krajinné oblasti Šumava a z části i v Národním parku Šumava.

Centrum města je zase chráněno Památkovým úřadem. Své zájmy si hlídají dotčené orgány, například ochrany přírody a ochrany zemědělského půdního fondu. "Řešit se musel i soulad s územními plány sousedních obcí. Musely se například upravovat také biokoridory a biocentra, což jsou plochy a cesty, kudy migrují zvířata. Při jednání na Správě Národního parku Šumava s krajským úřadem jsme i v tomto našli řešení," připomíná Jana Bártová některé poslední úpravy návrhu územního plánu.

Změn bude v novém územním plánu Volar oproti dosavadnímu celá řada. Například nově bude možné stavět jednopodlažní domy, tzv. bungalovy, ve vymezených lokalitách. Nebo dosud přísně nastavené procento zastavění, které některým stavebníkům bránilo postavit si u rodinného domu třeba garáž, už nebude tak omezující.
"Vyhodnoceno bylo více než sto požadavků občanů i právnických osob. Z tohoto se vyhovělo zhruba padesáti procentům vlastníků pozemků. Jestli se některému z nich nevyhovělo, to se právě může dozvědět při veřejném projednání, včetně důvodů, proč se tak stalo. Většinou se bude jednat o záporné stanovisko některého z dotčených orgánů. Proto bych každému doporučovala se tohoto jednání zúčastnit. Pak má sedm dní na to, aby vznesl připomínku," doplnila volarská místostarostka Jana Bártová.

Na webových stránkách Volar je zveřejněna grafická a textová část návrhu nového územního plánu města. Občany radnice informuje prostřednictvím Volarského zpravodaje a mobilního rozhlasu. Volarští zastupitelé se s návrhem nového územního plánu seznámili na pracovním jednání letos v září. Jeho veřejné projednání bude dalším krokem. Nový územního plán Volar by pak mohlo zdejší zastupitelstvo projednat na jaře příštího roku.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena