Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Na zámku Vimperk opět svítí okna a chystají se nové expozice

VIMPERK - 2/11 2020 - 10:10 – Díky končící první fázi oprav se ve vimperském zámku po dlouhé době opět rozsvítila okna. A také se tu pustili do přípravy nových expozic.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto archiv státního zámku Vimperk  

  

Od konce března roku 2019 uplynulo více jak rok a půl a první fáze oprav Horního zámku v rámci projektu Probouzení zimního zámku bude pomalu u konce. „Poetický název Probouzení zimního zámku jsme zvolili zcela záměrně. Odkazuje nejen na dlouhé šumavské zimy, ale také na desetiletí trvajíc období, kdy byl zámek „spící“ a nedostávalo se mu potřebné pozornosti a péče,“ řekl kastelán opravovaného zámku Vimperk Vojtěch Brož.

Více jak stomiliónové opravy pokryla z 85% dotace od EU a opravily se při nich elektrické rozvody, okna nebo třeba podlahy. Právě díky dlouho trvajícím pracím si vimperští mohli po hodně dlouhé době všimnout světla v oknech zámku. Nejen vimperské pak potěší, že už od 1. května 2021 si budou moci prohlédnout opravené místnosti a nové expozice muzea.



„Návštěvníci se budou moci potěšit pohledem na tři opravené nádvorní fasády, čeká je zbrusu nové návštěvnické zázemí, prohlídková trasa s restaurovaným záklopovým stropem ze 17. století nebo nová rozsáhlá expozice Muzea Vimperska,“ shrnul ředitel Územní památkové správy v Českých Budějovicích Petr Pavelec. Právě nové expozice se v tuto chvíli začínají v zámku dělat.

Právě končící opravy jsou teprve první fází projektu, který pravděpodobně bude trvat ještě několik let. Hned příští rok zámek odstartuje druhou fázi oprav na exteriéru Horního zámku. Dvou set miliónová dotace by tak měla pokrýt zbylé opravy fasády a hlavně střechy. Opravy by podle slov kastelána Vojtěcha Brože neměly zasahovat do nových prohlídkových tras, naopak by je měly návštěvníkům okořenit.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena