Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Dvě banky zavřely ve Volarech své pobočky. Senioři protestují

VOLARY - 30/10 2020 - 10:10 - Česká spořitelna uzavřela minulý týden pobočku ve Volarech. Ponechala tu bankomat. A radnici sdělila, že o zřízení vkladového bankomatu neuvažuje.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL

  

Záměr uzavřít pobočku ve Volarech z důvodu rostoucí obliby mobilního a internetového bankovnictví i klesající vytíženosti pobočky spolu s doporučením, že její aplikace Georg v podstatě řeší vše potřebné, sdělila Česká spořitelna klientům ve Volarském zpravodaji. Ten na stejné stránce otiskl i odmítavé vyjádření Místní organizace Svazu tělesně postižených k tomuto záměru.

"S rozhořčením jsme přijali zprávu a v uvozovkách děkujeme za předpokládané uzavření České spořitelny ve Volarech, která následuje Komerční banku. Toť vskutku vstřícná služba občanům od největšího českého bankovního ústavu především nám, seniorům a zdravotně postiženým. Zřejmě fungují jen pro generaci počítačově gramotnou a jsou jim lhostejné problémy, které nám tímto krokem vzniknou - je nás tu téměř 200 a náš věkový průměr činí téměř 72 let...," píše se mimo jiné ve stanovisku tělesně postižených a seniorů. Ti se v závěru otevřeného dopisu obracejí na volarskou radnici: "A co na to říkají námi volení zástupci - pan starosta, radní a zastupitelé? Chápeme, že se jedná o soukromou firmu, ale skutečně se nedalo cosi vyjednat...?"

Vedení města se snažilo situaci řešit. "Bohužel, na to nemáme vůbec žádný vliv. Česká spořitelna, která sídlila v objektu města, nám napsala výpověď, že u nás ve Volarech končí. Já jsem se pokusil písemně vyjednat, aby v našem městě umístila vkladový automat, který tu chybí, aby mohli lidé a hlavně podnikatelé, kterých je tu spousta, vkládat peníze a denně i tržby do banky. Aby nemuseli jezdit do Prachatic. Odpověď od České spořitelny je, že o vkladovém bankomatu neuvažují," vysvětlil starosta. A dodal, že Komerční banka, která už dříve končila ve Volarech, to nesdělila vůbec a neinformovala město ani jako svého nemalého klienta.

Oba bankovní ústavy si podle svého sdělení nechaly udělat průzkum, který ukázal, že lidé do poboček vůbec nechodí a pobočky s několika zaměstnanci se tak stávají nerentabilními. Vliv na to má podle nich i koronavirová epidemie, která nutí co nejvíce omezit kontakty mezi lidmi, aby se zabránilo šíření viru. "Tomu já rozumím. Stejně tak rozumím tomu, že někteří senioři si těžko poradí. Myslím, že jsem dělal, co jsem mohl. Bohužel, na rozhodnutí soukromého subjektu nemáme žádný vliv," uvedl starosta. "Ještě jsme České spořitelně umožnili udělat na radnici 13. října seminář pro lidi, jak zacházet s internetovým bankovnictvím a do banky vůbec nechodit. Ten se však už nemohl uskutečnit, protože bychom porušili vládní opatření ke shromažďování osob," dodal starosta Vít Pavlík, který podle svých slov nebyl v bance několik let a všechno řeší přes internet.

Na celou záležitost se můžeme podívat z různých úhlů. Starosta nikterak neznevažuje, že určitá skupina obyvatel chce chodit na přepážku a své věci tam osobně řešit s živým člověkem. Požadavkům doby například ale už zřejmě neodpovídá postup, kdy si někteří senioři nechávali domů doručit a hotově vyplatit svůj důchod, a pak peníze odnášeli do banky. Přitom vhodnější by bylo nechat si posílat důchod na účet a z něho pak vybírat hotovost nebo ještě lépe platit kartou, která zvládne spoustu případů.

A závěr? Netřeba necitlivě čekat na generační řešení problému. Lepší by možná bylo využít služeb jiných bankovních ústavů, které komunikují třeba přes poštu. Ta i ve Volarech prý vydrží nejdéle. Zdejší radnice se touto radou už v praxi úspěšně řídí...

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena