Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Muže obžalovaného z krádeží ve stavu nouze už čeká vězení

PRACHATICE - 28/10 2020 - 9:26 – U prachatického okresního soudu pokračuje jednání s mužem, který čelí žalobě za krádeže v jarním nouzovém stavu. Verdikt ještě nepadl.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA  

  

Soudní líčení s obžalovaným L. H. z Prachatic pokračovalo v budově prachatického okresního soudu výslechy dalších svědků a také jednáním o jeho vazbě. Obžalovaný měl podle žaloby spáchat v rozmezí od 22. listopadu loňského roku do 20. března letošního roku hned pět krádeží. Na líčení se dostavila také další dvojice poškozených a servisní poradce BMW Service.

Líčení začalo výslechem servisního poradce BMW Service. Ten opravoval auto majitele, kterému měl obžalovaný způsobit svým vloupáním do vozu velkou škodu. Vloupání se stalo v listopadu 2019, kdy pachatel rozbil skleněné okénko u pravých předních dveří a odnesl si peněženku s platební kartou a doklady. Škoda byla tehdy vyčíslena na zhruba 142 000 korun. „Poškození působila čerstvým dojmem. Na některých místech se dalo poznat, jak stará poškození jsou,“ vyvrátil poradce možnost, že by majitel vozu nahlásil i něco, co pachatel nezpůsobil. Dále pak uvedl důvody, proč byly některé součástky v autě měněny.

Jako první z dvojice poškozených vypovídal jeden z majitelů stavařské firmy MMK Prachatice. Té měl v době nouzového stavu obžalovaný vniknout na oplocený dvůr a z neuzamčeného firemního vozidla ukradnout dva lasery, doklady s platební kartou a dvě vrtačky, které následně byly vráceny dceři poškozeného. „Přijeli jsme s auty na firmu. Auta normálně nezamykáme, proto stojí na oploceném dvoře. Druhý den jsme přišli a jedno z aut bylo vykradené,“ vypověděl spolumajitel firmy.

Druhému poškozenému měl obžalovaný ukrást z osmého patra panelového domu drobné předměty jako je například pár měsíců staré vodítko a podobně. „Když jsem to zjistil, tak jsem zavolal na bytové družstvo, které má kamerový systém,“ vypověděl poslední poškozený. Už při červencovém soudním líčení o kamerový záznam zažádal také obžalovaný, který tuto krádež popřel.

Obžalovaný je už několik měsíců ve vazbě, kde čeká na konečný verdikt. S takto dlouhým pobytem ve vazbě u červencového soudního líčení nesouhlasil a chtěl si počkat na verdikt na svobodě. Soud však jeho žádosti nevyhověl a muž tak musel zůstat ve vazební cele. Nyní o ukončení vazby žádal opětovně. „Myslím, že se mi daří dokazovat, že tři věci z toho jsem nespáchal. Doma mám přítelkyni, dceru a mám zajištěnou práci,“ řekl obžalovaný.

Nakonec soud jeho vazbu skutečně ukončil, ale jen proto, že už byl u prachatického okresního soudu odsouzen za jiný trestný čin k ročnímu pobytu ve vězení. „Domnívám se, že by obžalovaný mohl z vazby přejít do výkonu trestu,“ navrhla státní zástupkyně. Po krátké poradě senátu bylo rozhodnuto, že muž z vazební cely poputuje na rok nepodmíněně do vězení. „Soud obžalovaného z vazby propustil, aby mohl vykovávat trest odnětí svobody, který mu byl v jiném řízení uložen. Tedy ten tret, který obžalovaný bude vykonávat, není trestem v projednávané věci, nýbrž trestem ve starší věci téhož obžalovaného, která již byla pravomocně skončena,“ vysvětlila mluvčí soudu Vendulka Pozniaková. Jednání o krádežích ve stavu nouze bude pokračovat na začátku příštího roku, kdy chce soud vyslechnout další svědky a poškozené.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena