Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  S plavebním ředitelem Hynkem Hladíkem o zvláštní sezoně

PRACHATICE - 23/10 2020 - 8:38 - Letošní Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanále ovlivnila koronavirová epidemie. Sezona však nebyla úplně špatná a pobavila i děti. 

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto poskytl Hynek Hladík  

  

"Náš spolek Libín-S Prachatice letos připravil s rakouskými partnery již 23. novodobou plavební sezónu. Jenže do průběhu vstoupila koronavirová pandemie, která mnohému udělala čáru přes rozpočet. Takže začátek i průběh sezony nebyly takové, jaké bychom si představovali a mohla se odehrávat jen v mezích možností," zhodnotil letošní rok předseda spolku Libín-S Prachatice, z.s. a plavební ředitel Hynek Hladík.

S rakouskými partnery z organizace cestovního ruchu Tourismusverband Böhmerwald Aigen-Schlägl se čeští plavci dohodli, že zruší všechny programy na kanále v květnu a v červnu. To byly hned čtyři vynechané akce. První ukázka plavení byla až v červenci. "Chtěli jsme už začít klasicky, ale ukázalo se, že opatření proti šíření koronaviru byla na rakouské straně podstatně přísnější, než u nás. Důsledkem bylo, že další akci na rakouské straně jsme škrtli a druhou přesunuli od hranic do Čech. Podařilo se nám tedy letos uskutečnit čtyři akce, dvě byly spojené s folklórem, jedna ve spolupráci s obcí Nová Pec," vyjmenoval Hynek Hladík.

Zajímavý projekt Schwarzenberský plavební kanál - předání znalostí nové generaci přešel do letoška z minulého roku. Počítalo se v něm se setkáním s dětmi ve školách a s vyprávěním. Co se nezvládlo vloni, zůstalo vinou nepříznivé epidemiologické situace otevřené i letos.

"Dařilo se nám však při každém plavení od letošního července předávat znalosti mladým trochu jinak. Zatímco v celé Evropské unii je dětská práce zakázaná, tak u nás na Schwarzenberském plavebním kanálu je dětská práce žádoucí. Děti se na naši výzvu rády podílely na vhazování polen do kanálu. Dokonce si vyzkoušely i tu nejtěžší práci, totiž s pomocí háků vytahovat splavené dřevo z vody. Vloni jsme vydali Učebnici plaveckého učně, a také diplomy plaveckých učňů, původně určené pro besedy s žáky ve školách. A tak jsme letos mohli děti, které s rodiči doprovázely plavce podél kanálu, takřka po každém plavení odměnit," připomíná Hynek Hladík.

Odměna měla formu pěkného ceremoniálu, při němž plavební ředitel poklepal klečícím dětem, které už poznaly historii kanálu z jeho vyprávění a vyzkoušely si i plaveckou praxi, několikrát loveckým tesákem na rameno se slovy Určuji tě plaveckým učněm. Z jeho rukou pak přebírali chlapci a děvčata diplom a učebnici Plaveckého učně. Nositeli tohoto skutečně zaslouženého titulu se stalo na padesát dětí, dobrých dvacet jich bylo z Prachatic...

Letošní 23. novodobou plavební sezonu zakončilo plavení 19. září na Jeleních Vrších. Členové Libín-S Prachatice při něm předali plavebnímu řediteli Hynkovi Hladíkovi plavební věnec, jako symbol dobré spolupráce během celé sezóny. Na řadu přišel přípitek, Hynek Hladík pozval na pódium administrátora farnosti Volary P. Karla Faláře i vrchního plavce Pavla Štětinu. Všichni si společně zazpívali píseň Aby nás Pánbů miloval. Poté plavební ředitel přečetl čtvrtý letošní plavební rozkaz. Mladí plavci vhodili do vody připravené palivové dříví, Václav z folklorního souboru položil před štěpiny na hladinu kanálu plavební věnec a polena se rozeběhla po hladině ke svému cíli.

Když se vraceli mladí plavci zpět na Jelení Vrchy, uskutečnil se postupně v expozici EXPO KANÁL poslední letošní ceremoniál prohlášení malých plavců za plavecké učně. Byli mezi nimi Lenka, Petr, Tomáš a Filip z Prachatic, Jakub z Vitína a Klárka, Tomáš a Ríša z Berouna. Příští rok se s některými plaveckými učni určitě opět setkáme...

A jak to bude s plavením a folklorem na kanále v příštím roce? "Máme s našimi rakouskými partnery z Tourismusverband Böhmerwald Aigen-Schlägl určeny už čtyři konkrétní termíny, chceme plavit každý měsíc od května do září, o přesných termínech a o všem jednáme společně. Vůbec si to bez této spolupráce nedovedu představit," říká plavební ředitel a předseda spolupořádajícího spolku Libín-S Prachatice Hynek Hladík. Dodejme ještě, že i letos byl projekt Setkání podpořen příspěvkem Jihočeského kraje a finančním darem obce Nová Pec.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena