Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Pivovarský pramen v Prachaticích je po půl roce opět v pořádku

PRACHATICE – 21/10 2020 - 10:39 – Pivovarský pramen v Prachaticích je po zhruba půl roce opět pitný. Poslední testy neukázaly překročení limitů dusičnanů a PH.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Letos na jaře dusičnany v Pivovarském prameni překročily povolený limit. Stejně tak kyselost vody stoupla. „Poslední rozbory ukázaly, že splňuje limitní hodnoty pro pitnou vodu, a to jak hlediska chemického, tak bakteriologického. Pouze v ukazateli PH (kyselost) se stále pohybuje těsně pod hranicí limitní hodnoty (limit 6,5 - 9,5 MH a skutečnost 6,3 – 6,4 MH), která je ale ještě přípustná,“ uvedl Zdeněk Rubeš z odboru komunálních služeb a dopravy prachatické radnice.

S překročením limitu pro dusičnany a poklesu vydatnosti se pramen nepotýkal poprvé. „Nejednalo se o zásadní problém s kvalitou vody, ale vzhledem k daným limitům bylo potřeba na tuto skutečnost upozornit. Zářijový rozbor ukázal, že kvalita a vydatnost Pivovarského pramenu jsou zase v běžných hodnotách. Vydatnost Pivovarského pramenu se po deštivém létě výrazně zvýšila. Tato skutečnost potvrzuje domněnku, že důvodem výrazného poklesu vydatnosti v zimních a jarních měsících bylo dlouhotrvající sucho,“ dodal Zdeněk Rubeš.

Radnice nechává vodu z pramene testovat čtyřikrát ročně. Jeden z těchto odběrů je úplný a tři rozbory jsou zkrácené. Překročení limitů dusičnanů a kyselosti odhalil letos březnový odběr. Pramen vyvěrá v Pivovarské ulici nedaleko bývalého pivovaru, ale kde přesně má samotné prameniště, se zatím nepodařilo zjistit.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena