Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatický hřbitovní kostel prochází dvouletou obnovou fasády

PRACHATICE – 14/10 2020 - 12:11 – Kostel na prachatickém hřbitově má za sebou první část obnovy fasády. Investice za tři čtvrtě milionu korun bude pokračovat příští rok.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Omítka na kostele sv. Petra a Pavla, který je nestarší kamennou stavbou našeho regionu, začínala pomalu opadávat, na některých místech se objevila vrstva řas a sanační omítky dožily a drolily se. Proto se radnice letos pustila do rekonstrukce fasády. Investici za zhruba tři čtvrtě milionu korun město přidělilo ve výběrovém řízení prachatické firmě SABBIA.



„Nefunkční sanační omítky jsou odstraňovány a nahrazeny novými, další defektní místa budou opravena. Na jinak neporušené omítce napadené řasou byla provedena likvidace biocidního napadení. Zajištěna byla prasklina nad vstupem pod věží. Natřeny budou rámy oken, zrevidovány klempířské prvky a větrací kanál okolo základového zdiva,“ popsal rozsah prací vedoucí městského odboru stavebně správního a regionálního rozvoje Antonín Jurčo.

První část prací už je hotová. „Druhá etapa s plánovanou realizací v příštím roce zahrne východní stranu kostela - vyjma venkovní malby Smrt Panny Marie a východního štítu lodě kostela nad střechou presbytáře a sakristie - severní stranu a část západní strany kostela od severozápadního nároží k věži,“ dodal Antonín Jurčo.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena