Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Plánované operace se opět posouvají, objednávání bude online

PRACHATICE – 12/10 2020 - 17:15 – Prachatická nemocnice začne ve středu postupně odkládat plánovanou péči a operace. Navýší tím kapacity pro pacienty s covidem.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Prachatická nemocnice se začíná připravovat na některé předpovědi nárůstu pacientů s respiračním onemocněním covid 19. Letos na jaře panovaly také velké obavy až panika z toho, jak zdravotnictví situaci zvládne, a nakonec připravené kapacity byly v průměru vyžity jen minimálně. Prachatická nemocnice má nyní pro pacienty s covidem vyčleněnu stanici s šestadvaceti lůžky. Ti ve vážném stavu jsou pak na jednotce intenzivní péče.

Obavy a panika z covidu stále ještě nepolevily i přesto, že smrtnost nemoci odpovídá chřipce a podobným respiračním virům a chřipka může mít podle docenta Balíka z Všeobecné fakultní nemocnice horší průběh i následky.

„S ohledem na vyčlenění kapacit pro pacienty s covid 19 postupně omezí Nemocnice Prachatice od středy 14. října plánovanou péči a operace. Jako první budou odloženy gynekologické a chirurgické výkony, následně v případě nutnosti i ortopedické. Akutní případy budou i nadále operovány,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Iva Nováková. Následky podobných odkladů na zdraví pacientů zatím nejsou jasné.

„Od středy navyšujeme kapacitu odběrového místa. Od úterý 13. října bude nově spuštěn elektronický přihlašovací systém, kde se mohou pacienti objednat na test PCR na covid 19. Bližší informace jsou uveřejněny na webových stránkách www.nempt.cz. Zejména chronické pacienty žádáme, aby pro potřeby preskripce léků nahradili návštěvu lékaře v ambulanci telefonickou konzultací a využitím e-receptu v naší lékárně,“ dodal k tomu předseda představenstva Nemocnice Prachatice Michal Čarvaš.

Stále větší část veřejnosti přitom postupně dává najevo, že odmítá brát covid jako vážné ohrožení. Petice za vyváženější přístup k tomuto respiračnímu onemocnění má desítky tisíc podpisů. Množí se stanoviska, že zákazy nemají opodstatnění, nemalé procento lidí indikovaných k testům na ně nechodí a zejména studenti zdá se covid z velké části ignorují. Vláda navíc neumí nebo nechce vysvětlit, jak velkou kapacitu české zdravotnictví vlastně má. Nejasné je i to, jestli ji vláda od jara navýšila nebo nechala být a důvěra veřejnosti ve vládu se tak celkově snižuje. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena