Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Poslední rozloučení s dobrým člověkem Theodorem Pártlem

STRUNKOVICE NAD BLANICÍ - 12/10 2020 - 9.27 - Dnes se naposledy loučíme s mlynářem, středoškolským profesorem, sbormistrem a dobrým člověkem Theodorem Pártlem.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

Theodor Pártl zemřel v neděli 4. října ve věku 87 let. Rodina, přátelé a známí se s ním rozloučí v pondělí 12. října ve 12:30 z domu smutku ve Strunkovicích nad Blanicí a poté ve 13:00 ve zdejším chrámu Páně. Smutná zpráva o jeho odchodu dorazila do naší redakce se zpožděním, ale zasáhla mě v srdci naplno. Vzpomínek na společná setkání se okamžitě vyrojilo mnoho.

Jsem šťastný, že jsem ho znal. Co znal, já jsem si s ním tykal! Byl to jeho nápad u malého piva a rychlé kávy na Formance "Na haldách", kde míval přestávku náš autobus z Prachatic do Prahy, kam jsem jezdil do školy na Karlovu Univerzitu. A tak jsme si říkali Todore a Zdeňku (i s tím háčkem...). Středoškolský profesor češtiny na Střední pedagogické škole v Prachaticích se nezapřel.

Věděl jsem o něm samozřejmě dávno předtím. Byla to však pro mě tak velká legenda, že jsem si ani netroufal se přiblížit. Ostatně jako fotograf měl na legendárního sbormistra a jeho obdivovaný Pěvecký sbor jihočeských učitelek "patent" českobudějovický fotograf Ota Sepp. Přišla však chvíle, kdy mi pověstný fotograf Ota své hájemství symbolicky předal! Začal jsem ten dar poznávat, když mne Theodor Pártl pozval do Prahy, kde sbor vystupoval v Hlaholu, secesním domě na vltavském nábřeží. Zažil jsem společnou cestu autobusem, ma, ma, ma, mi, mi, mi - rozezpívávání se dívek před Prahou, oblékání umělců před vystoupením, pak zkoušku, vřele aplaudované vystoupení sboru a dlouhou, ale spokojenou cestu domů...

Nikdy nezapomenu ani na vystoupení sboru pod vedení Theodora Pártla se stálým hostem, vpravdě národním umělcem, Eduardem Hakenem na zahájení Prachatické poémy 21. listopadu 1989. Umělci byli ve stávce a Eduard Haken tu zazpíval Píseň slepého Mareše z Fidlovačky. Nedávno jsme na toto vystoupení s Todorem vzpomínali a pochválil mě za článek s fotografiemi v prachatickoNEWS.CZ a za to, že nezapomínám. Bylo to naposledy, co jsme spolu mluvili...

Vzpomínky se neřídí časovou osou a vynořují se z paměti podle síly emocí, které uchovávají. Rád si vzpomenu i na koncert 19. května 1918 na zámku Kratochvíle k 55 létům aktivní činnosti Pěveckého sboru jihočeských učitelek, působícímu při Biskupském gymnáziu v Českých Budějovicích. "Velký sál Kratochvíle zaplněný k prasknutí návštěvníky, kteří stáli i po obou stranách a dokonce i v historické alchymistické kuchyni, zlatavé světlo snášející se z lustrů na stropě, za okny znějící podvečerní kosí píseň pod nebem chystajícím jarní bouři, uvnitř zpěv a hudba hladící po duši. U dirigentského pultíku se střídají sbormistr a živá legenda sborového zpěvu středoškolský profesor Theodor Pártl s hlavní sbormistryní Annou Voříškovou...," napsal jsem od srdce do prachatickoNEWS.CZ. Bylo to tehdy také na sbormistrovskou pochvalu, které si moc vážím.

Procítěně k nám Theodor Pártl promluvil i 19. dubna 2018 v Galerii sv. Jana Nepomuka Neumanna u prachatických boromejek při zahájení vzpomínkové výstavy na svého kolegu, středoškolského profesora a malíře Josefa Sahulu k jeho nedožitým stým narozeninám. Bylo znát, že legendární sbormistr začíná bilancovat...

Před rokem jsme se 19. října setkali na Velkém náměstí v Prachaticích při sokolském svátku a odhalení pamětní desky starostovi prachatického sokola Slavoji Frišovi. Todor se původně nechtěl fotografovat, ale po chvíli změnil názor a s úsměvem si o fotku se svou ženou a bývalou studentkou, sokolkou Janou, sám řekl. Také tento snímek dvou sokolů, ale vlastně všechna setkání s pokorným dělníkem na vinici Páně, jak o sobě sám s měkkým úsměvem říkal, bude spolu s ostatními vzpomínkami na něj vždycky patřit k mým nejmilejším. Budeš nám chybět, Todore!

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena