Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Snow Film Fest přivezl adrenalin, výšky a doliny, vody i řeky

VOLARY – 25. listopadu 2019 – 12:00 – Volary hostily Snow Film Fest. Jeho návštěvníci viděli šest adrenalinem, sněhem, zimou, horskými masivy i útesy nabitých filmů.

      

   Text a foto: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Snow Film Fest se ve Volarech konal už podeváté. Nejdříve se tato přehlídka uváděla jako festival zimních sportů a později přešel k současnému názvu. Do Volar jej přivedli Martin Janda a Petr Čmerda. Začínalo se ve společenském sále radnice, poté se několik let promítalo ve společenské místnosti hotelu Bobík, aby se letos opět festival vrátil do společenského sálu radnice.



   Viděli jsme šest filmů. Hvězdně obsazená expedice ukázala zdolávání skalních stěn daleko za polárním kruhem v těžkých a nevlídných podmínkách na ostrově Onekotan. Cyklistický přejezd Alp s doplněným ski alpinismem nabízel snímek Ice and Palms. Super Dan předvedl, že i v ledových podmínkách lze surfovat. Pak přišla na řadu zpověď českého horolezce, skálolezce, fotografa a sportovce všeho druhu Míry Šmída v dokumentu Střípky ze života sportovce. Svět extrémního sportovce Jana Venci Franckeho nabídl snímek Můj svět. A jak to vypadá v zemi královny Maud, ukázal film Quen Maud Land o dobývání skalnaté části Antarktidy.



   Festival letos charakterizovalo znovuobjevení ski alpinismu, byť tento druh lyžování je starý jak sama historie lyžování a i letos se ve Volarech losovalo o knižní ceny, které byly velmi zajímavé. Na závěr ať zazní slova z dokumentu o Mírovi Šmídovi, který byl pro známé lezce i horolezce rozporuplným člověkem samotářem, ale také velkým kamarádem a člověkem do nepohody. Zahynul za dodnes nevyjasněných okolností v roce 1993 během sólového výstupu na Los Arrow v jednačtyřiceti letech. „Co je to pokořit horu? To slovo k ní vůbec nepatří - s horou mohu žít a ona rozhodne, zda mi dovolí ji zdolat, nebo mně na horu sama pustí.“ 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena