Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vimperk ve fotografii pozorným objektivem Ruperta Spirka

VIMPERK - 9/10 2020 - 9:26 - V městské knihovně otevřeli ve středu 7. října novou výstavu. Jmenuje se Vimperk ve fotografii a své snímky tu představuje zkušený fotograf Rupert Spirek.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Výstavu jedenaosmdesátiletému fotografovi Rupertovi Spirkovi zahájila vimperská starostka Jaroslava Martanová. Jménem města Vimperka mu srdečně poděkovala za to, že dal nahlédnout do svého legendárního archivu fotografií, zachycujících, jak šel život ve městě po desítky let. Předala mu knížku Vimperk od Romana Hajníka a další dárky. Poděkovala za spolupráci také dětem Ruperta Spirka - Ivě Novákové, Marii Kotálové a Jaromírovi Spirkovi.

Kurátorem výstavy byl Václav Vácha ze Šumavského zapsaného spolku Vimperk. "Byl jsem u pana Spirka vybírat fotky několikrát. Nikdo si nedovede představit, jaké neuvěřitelné množství fotek jeho archiv obsahuje. Jsou jich určitě desetitisíce a vybrat z nich je nadlidský úkol. Snažili jsme se sestavit výstavu tak, aby ukazovala průřez činností fotografa Ruperta Spirka. Ještě dnes jsme tam na autorovo přání jednu fotku doplňovali. Záměrně jsme ke snímkům nedávali popisky s cílem přimět diváky, aby se nad fotkami zamysleli i trochu zapátrali ve své paměti," řekl při zahájení výstavy Václav Vácha.

V následující besedě připomněla starostka, že v rámci rodiny Spirkovy vznikla také unikátní fotografie hořícího vimperského pivovaru. Tu vyfotil Rupertův tatínek a dokonce podle ní odborníci určili, v kterém místě tehdy oheň vypukl. Starostce se také dostalo poděkování od návštěvníků za dobrou myšlenku výstavu uspořádat. "Výstava je naším společným nápadem s dětmi Ruperta Spirka Ivou, Marií a Jaromírem. Myšlenka na ni vznikla, když jsme vloni v listopadu přišli jménem města gratulovat jubilantovi Rupertovi Spirkovi ke kulatým narozeninám," vysvětlila starostka. 

Rodinný vztah k fotografii pokračuje i v dalších generacích. "Fotí brácha, fotí některá vnoučata a dokonce i šestiletá pravnučka - nejraději portréty mobilem," potvrzuje dcera Iva. Dokazuje to i vnučka Eva, která nafotila jako Lisbeth Salanderová snímky na přebal pěti knih českého vydání populárního Milénia spisovatelů Stiega Larssona a Davida Lagercrantze. Vnoučat má Rupy osm a je na ně pořádně pyšný, také proto, že naprostá většina z nich má vysokoškolské vzdělání a akademické tituly.

"První foťák, bakeliťák Pionýr na film 6x6, jsem dostal ve čtrnácti letech od otce. Pak se aparáty postupně střídaly. Ale hlavně jsem fotil všechno, co se mi líbilo. Vždycky jsem chtěl, aby na fotkách byli lidi a snímky zachycovaly život, jaký je. Od sportu, přes svatby, malování na chodníku, až po kulturní události. Já byl u všeho, třeba u výstavby zimního stadionu ve Vimperku, pak u hokejových zápasů, tréninků mrňousů na bruslích. Nebo taky u každého bourání či stavění ve městě, velké téma byla i spartakiáda a její nácviky ve Vimperku. Vždycky jsem poslal nejdřív několik fotek do novin a ostatní snímky uložil. Dodnes jich mám doma celé bedny," vypráví Rupert Spirek, který stále bydlí v domečku ve Vimperku. "A všechny fotky má taky pěkně popsané," dodává jeho syn Jaromír.

Zážitků s fotoaparátem na krku má Rupy nepřeberně. Například ze Setkání mládeže Šumavy, které se ve Vimperku pravidelně konalo. "Udělal jsem z něj tablo, ale sklidil jsem kritiku od některých představitelů, že fotím dívky v plavkách. Copak jste někdy viděli volbu miss v teplákách?, musel jsem jim odpovědět," připomněl s humorem sobě vlastním alespoň jeden zážitek. S poděkováním za dlouholetou dobrou spolupráci se připojil i kamarád, fotograf a novinář Zdeněk Přibyl z naší redakce.
Možná dvacet let Rupert Spirek pracoval ve Vimperku s mládeží. Vedl fotokroužek, všechno dělal s plným nasazením, a vychoval skoro dvě generace fotografů, kteří jsou dnes úspěšní, jako třeba Luboš Drenčeni nebo Tomáš Jiřička. Samostatnou kapitolu by zabralo i vyprávění, jak fotografickou vášeň svého táty prožívala jeho rodina, žena Marie, děti Iva, Maruš a Jára. "Snažili jsme se mu taky pomáhat. Když třeba fotil svatbu, přiběhl filmy hned vyvolat ve sklepě, kde měl fotokomoru. My jsme čekali a v pravou chvíli se pustili do pracného leštění fotek na leštičce, aby hotové snímky mohl co nejrychleji odnést svatebčanům. No, moc nás to bavilo," zavzpomínala s úsměvem a mrknutím dcera Iva.

"Tahle výstava a každá fotografie zachycující život ve Vimperku jsou pro nás moc důležité," poznamenala vimperská starostka Jaroslava Martanová při prohlídce snímků s autorem. Ten už sice hůř chodí, ale příležitost okomentovat fotky pro své hosty si nenechal ujít.

Na výstavě jsou také původně rodinné snímky, které dokumentují dobu, v níž vznikly. Návštěvníci mohli však obdivovat i několik výtvarných fotografií Ruperta Spirka. Dnes se o této stránce jeho tvorby možná málo ví, ale za své emotivní snímky, které představoval na výstavách v regionu spolu s dalšími fotografy z tehdejšího fotoklubu Amfot Prachatice, získal řadu ocenění a diplomů. Určitě by stálo za úvahu, připravit z jeho dokumentárních i výtvarných fotografií třeba knížku. Ve městě knihtisku by se toho mohl docela dobře někdo ujmout...

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena