Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  V Prachaticích se vůbec poprvé hlasovalo o odvolání starosty

PRACHATICE – 7/10 2020 - 16:39 – Část opozice se dnes pokusila odvolat starostu Martina Malého. V porevoluční historii je prvním starostou, který takovému hlasování čelil.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Prachatičtí zastupitelé dnes dostali na stůl petici, která vznikla na jaře po vloupání do Kralovy vily a kterou podepsalo 137 lidí. Petice žádala odvolání starosty pro jeho nekompetentnost a vinila ho také z porušování povinností při správě cizího majetku. „Pod taktovkou starosty Martina Malého spěje město k úpadku,“ zaznělo v petici.

Starosta reagoval zhruba půl hodinovým výčtem toho, co se v Prachaticích vše za jeho starostování udělalo. Z projektů, které zmiňoval, šlo ale vesměs o běžnou údržbu nebo projekty městských organizací, které se dělaly i v předcházejících volebních obdobích.

Ke strategickým nebo novátorským investicím patřilo v jeho výčtu snad jen lesní hřiště na Lázních sv. Markéty, které je projektem iniciovaným hlavně Jiřím Machartem a nový saunový svět v bazénu, který město prudce zadlužil, což v následujících letech omezí investice.

„To si myslím, že je standard,“ řekla k předloženému seznamu investic jedna z iniciátorek petice a zastupitelka Barbora Koritenská. „Není to jen o investicích, ale i o tom, jak se tu lidé cítí a jak se tu žije a to myslím jde o desíti k pěti,“ dodala.

Jan Bauer prezentaci starosty označil za chvástání a přirovnal ji k propagandistickému pořadu premiéra. „Ten slovník? Ty se, Martine, díváš na Čau lidi? To nemáš za potřebí,“ řekl Jan Bauer s tím, že město podle něj chřadne a proto ODS odvolání starosty podpoří. Podle Jana Bauera starosta vidí sám sebe, a co dělá, jako v pořádku a skvělé, a kdo ho kritizuje, to podle starosty vidět nechce.

„To byl souhrn údržby města,“ řekl zastupitel Michal Piloušek. I on mluvil o slovníku z Čau lidi s tím, že odvolání také podpoří, protože je čas na změnu. Někteří opoziční zastupitelé, ale dali najevo, že odvolání nepodpoří, protože není připravena alternativa nebo proto, že respektují povolební uspořádání.

Šlo o další střet, které jsou mezi opozicí a starostou na jednáních prachatického zastupitelstva pravidlem. Vzhledem k tomu, že jsou ovlivněny oboustrannou záští, a dalšími emocemi, je těžké se v nich orientovat. V zásadě jde ale o střet lidí, kteří město chtějí udržovat a těch, kteří ho chtějí někam vést.

V závěrečném hlasování bylo pro odvolání starosty pět zastupitelů, pět se jich zdrželo a deset jich hlasovalo proti.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena