Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Jan Bauer v krajských volbách výrazně porazil Martina Malého

PRACHATICE – 4/10 2020 - 14:47 – Krajské volby, které ovládly středopravicové strany, přinesly i důležité srovnání toho, jak si u voličů v Prachaticích stojí starosta a lídr opozice.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Páteční a sobotní krajské volby přinesly kromě ústupu populistické levicové politiky také velmi zajímavý a důležitý vzkaz do politické a vztahové situace v Prachaticích. Ta je přitom zřejmě nejkomplikovanější ze všech zastupitelstev v našem regionu. A vzkaz se zdá jasný. Lidé v Prachaticích nejsou z hádek místních politiků vůbec nadšení, ale momentálně se více kloní k návratu ODS do vedení města.

Jak dopadlo srovnání výsledků starosty Martina Malého a Jana Bauera v číslech?

Martin Malý stojí v Prachaticích v čele vlastního sdružení Nezávislých a v krajských volbách kandidoval za Jihočechy 2012. Ti v kraji získali zhruba šest a půl procenta hlasů a v Prachaticích 9,23 %. Martin Malý tak dokázal jejich výsledek ve svém městě zvýšit jen o 2,69 procenta a celkem dostal 166 preferenčních hlasů.

Jan Bauer po celou svou politickou kariéru hájí barvy ODS a už v jejích barvách působil na všech úrovních zastupitelských sborů České republiky. V kraji jeho ODS dostala zhruba sedmnáct a půl procenta hlasů a v Prachaticích 21,09 %. Výsledek své strany tak zvedl Jan Bauer doma o 4,38 procenta a dostal celkem 228 preferenčních hlasů.

K tomuto srovnání je dobré se podívat i na další kandidáty na Prachaticku. Například starostka Jaroslava Martanová ve Vimperku dokázala zisk Starostů, za které se stala krajskou zastupitelkou, zhruba trojnásobit. A více než ztrojnásobení výsledku své kandidátky má na kontě i starosta Kvildy Václav Vostradovský. Tak vypadá výsledek úspěšného komunálního politika v krajských volbách v domovském městě.

Výsledky voleb v posledních letech přitom jasně ukazují, že pozice Martina Malého v Prachaticích slábne. Do pozice starosty se nechal vynést díky ODS a pak ji opustil. Bez ní ale zakormidloval k partnerství s levicovými stranami a koalice s nimi ztratila v Prachaticích v posledních volbách většinu.

Zatím mu to stačilo na první místo na pásce, ale problémem je, že v Čechách jsou volby v zásadě dvojkolové – v prvním se ustavují zastupitelské sbory a ve druhém pak koalice. A když se vezmou v potaz výsledky starostových partnerů v koalici, tak je zřejmé, že v polovině volebního období se dostal do situace, kdy opozice je u veřejnosti už výrazně silnější a míří k návratu na radnici.

Příčin je tradičně řada. Voliči evidentně v těchto krajských volbách řekli, že mají dost levicových populistických řešení a tyto strany přišly o svou většinu. Naopak se vrací středopravicový důraz na zodpovědnost, odvahu a pracovitost. Zejména v posledních měsících je v krizi vidět, že populismus není řešením, ale plodí jen chaos. Navíc začal tento populismus doslova drtit střední a mladou generaci a její budoucnost. Do toho pak starosta ztrácí i proto, že nešťastná normalizační generace přirozenou obměnou ztrácí na síle a on na ni hodně vsadil.

Pro Martina Malého přitom nemá současná situace zdá se žádné řešení. Když se pokusí obrátit k jiným voličům, neuvěří mu. A stejně tak mu neuvěří ani jiní možní političtí partneři v zastupitelstvu. Příkopy, které vykopal, jsou moc hluboké. Navíc zatím na své oslabování reaguje tím, že se tváří, že se nic neděje a vše je v pořádku. Horší taktika snad ani tváří v tvář změnám ve společnosti neexistuje.

Opozice v Prachaticích má teď černé na bílém, že její lídr Jan Bauer je pro veřejnost opět přijatelným řešením. A že je přijatelnější než starosta. Nyní tak opozice stojí před důležitou otázkou: Pokusí se převzít řízení města s nějakým přeběhlíkem už nyní? Nebo bude čekat, až starosta nebude schopen po dalších volbách schopen sestavit koalici?

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena