Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vimpersko bude mít nového senátora za ODS nebo Lidovce

VIMPERSKO – 4/10 2020 - 9:19 – První kolo senátních voleb v obvodu číslo 12 potvrdilo odklon voličů od vládní politiky dusící střední a mladou generaci. Zvítězil tu Tomáš Fiala.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Vimpersko spadá v senátních volbách pod prácheňský senátní obvod s centrem na Strakonicku a v pátek a sobotu také volilo nového senátora na příštích šest let. Celkově v obvodu zvítězil ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala, kterého do boje o Senát vyslala ODS, a druhý skončil starosta Radomyšle Luboš Peterka. Ten kandidoval za Lidovce. Dosavadní senátor za ČSSD Karel Kratochvíle skončil až pátý.

V obvodu přišlo k volbám zhruba 39 tisíc voličů, což představuje volební účast necelých pětatřicet procent. Tomáš Fiala získal 27,84 procenta hlasů a Luboš Peterka 15,01 %. Dosavadní senátor v tomto obvodu Karel Kratochvíle zjevně doplatil na vládní angažmá své ČSSD, které vede tuto stranu do záhuby.

Výsledky v samotném Vimperku však byly trochu odlišné a Tomáš Fiala tu zvítězil drtivě, když dostal 36,56 procenta hlasů. Ve Vimperku hlasovalo v senátních volbách zhruba 1500 voličů a ti na druhé místo poslali vládního kandidáta ANO Petra Kalinu. Ten tu dostal 15,66 procenta hlasů. A třetí ve Vimperku skončil Pirát Michal Horák, když získal 11,21 %.

Senátní ale hlavně krajské volby v pátek a sobotu přinesly sice vítězství vládního ANO, ale ukázaly, že voliči se od populistické politiky vlády odklánějí. Ubývá totiž lidí, kteří levicoví vládní populismus považují za řešení situace v zemi a začínají se více klonit k politice odpovědnosti středopravicových stran. K tomu také sílí mladá environmentální generace reprezentovaná zejména Piráty. A také se zdá, že se nešťastná normalizační generace ztenčuje přirozenou obměnou obyvatelstva.

Ve druhém kole se dá přitom očekávat spíše vítězství Tomáše Fialy. Ředitel strakonické nemocnice je sice v regionu známější, ale ke druhému kolu voleb přijdou spíše středopravicoví voliči a je otázkou jestli mu neublíží to, že kandiduje pod značkou ODS, která se před mnohými lidmi ještě úplně neočistila. Luboš Peterka by tak mohl být přijatelnější třeba pro voliče vlády ale i Starostů nebo Pirátů a není zcela bez šance.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena