Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Milionová investice urychlila v nemocnici přednostní vyšetření

PRACHATICKO – 30/9 2020 - 13:35 – Prachatická nemocnice koupila za zhruba milion korun nový přístroj pro molekulární analýzu. Výrazně ji zrychlí u přednostních vyšetření.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto poskytla Nemocnice Prachatice  

  

Prachatická nemocnice nedávno koupila přístroj GeneXpert Systém IV se softwarem, čtečkou a notebookem. Stál ji necelý milion korun bez DPH a po výběrovém řízení ho dodala společnost BioVendor. Jde o plně automatizovaný detekční systém pro statimová vyšetření. To jsou vyšetření, která lékaři potřebují udělat přednostně zhledem k zdravotnímu stavu pacienta, aby mohli rychle stanovit jeho další léčbu.

Nákup přístroje představuje podle vedoucí laborantky oddělení lékařské mikrobiologie v prachatické nemocnici Daniely Jilečkové zásadní posun v automatizaci molekulární analýzy na jejich pracovišti. Výsledky testů z přístroje jsou k dispozici do pětačtyřiceti minut a najednou je možné na něm nezávisle na sobě testovat vzorky až od čtyř pacientů. „Přístroj umožňuje i kvantitativní diagnostiku u testování hepatitid nebo HIV. Jeho využití bude zejména v dalším pokračování covid 19 i v testování sezónní chřipky a dalších nemocí,“ dodala mluvčí nemocnice Iva Nováková.

 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena