Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Senioři v lesích hazardují a vyvolávají zbytečné pátrací akce

PRACHATICE - 22/9 2020 - 16:30 – Na Prachaticku a Šumavě musely být vyhlášeny další pátrací akce po ztracených seniorkách. Do lesa se vydaly bez mobilu a ztratily se.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA

  

Poslední dny letního počasí a úspěšná houbařská sezona lákají lidi na procházky do lesů. Ne vždy se ale senioři v lese umí dobře orientovat a hrozí jim tak, že zabloudí. V těchto případech je dobré mít u sebe nabitý mobil a nebát si zavolat o pomoc nebo si podle GPS zjistit aktuální polohu.

Na Prachaticku a Šumavě se za poslední čtyři dny staly dva případy, kdy se seniorky nevrátily z lesa a neměly u sebe mobil. První žena se 19. září odpoledne při hledání hub ztratila v okolí Huťské hory u Horské Kvildy. „Paní si na houby vyrazila s manželem, ten ale hůř chodí, takže jí doprovodil jen kousek a pak se vrátil do zaparkovaného auta. Asi po hodině začal manželku postrádat, volal a troubil, když se neobjevila, zalarmoval policii,“ uvedl Josef Tischler z Horské služby Šumava.

Po ženě začali pátrat členové Horské služby, policie a hasiči. Pátrání, které trvalo do brzkých ranních hodin, nebylo úspěšné. Sama hledaná žena se ale hned druhý den přihlásila z Podlesí u Kašperských hor, kam mezitím dorazila. Noc strávila na posedu. „Poté sdělila, že dokonce slyšela naše záchranáře, jak na čtyřkolkách projíždějí kolem, ale prý nevěděla, že jí hledají. Naštěstí ani moc neprochladla, přesto, že v noci klesla na Horské Kvildě teplota až k nule,“ komentoval akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Druhá, skoro devadesátiletá žena, se v neděli večer nevrátila ze své procházky. Po sedmé hodině večer její syn oznámil na Obvodním oddělení Policie ČR Volary její nepřítomnost. Na procházku do lesa ze svého volarského bydliště přitom stařenka vydala už v poledne a rodina kontaktovala policii až po sedmi hodinách.

„Po seniorce začali ihned pátrat volarští, horvnovltavičtí i prachatičtí policisté, včetně policejního psovoda,“ řekla prachatická policejní mluvčí Martina Joklová a dodala, že do akce se dále zapojili dobrovolní hasiči z Lenory, Zbytin, Volar a z Horní Vltavice a také členové Hasičského záchranného sboru z Prachatic.

Po více jak hodinovém pátrání se hledanou ženu podařilo najít v podchlazeném stavu a musela být odvezena záchrannou službou do nemocnice. „Policisté opětovně upozorňují na to, aby se lidé do lesa nevydávali bez mobilního telefonu, kterým si mohou přivolat potřebnou pomoc. Pokud by jím, především starší senioři, nedisponovali, neměli by se do lesa vydávat sami,“ varovala Martina Joklová.

Obě pátrání byla v podstatě zcela zbytečná a zapojily se do nich desítky záchranářů, hasičů a policistů, kteří mohli být potřeba jinde. Podobných případů, kdy hazardující senioři vyvolávají velké a zbytečné pátrací akce, letos na podzim přibývá i v jiných částech Jihočeského kraje. Přeceňování sil a neopatrnost jsou od seniorů krajně nezodpovědné.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena