Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Literární festival Šumava litera letos zavítal také do Čkyně

ČKYNĚ, VIMPERK - 23. listopadu 2019 - 9:30 - Novinkou letošního ročníku Šumavy litery je její rozšíření na šest míst Jihočeského a Plzeňského kraje. Patří k nim i Čkyně.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

   V tomto týdnu se tu uskutečnily literární večery se spisovateli Martinem Sichingerem a Ivo Stehlíkem. Třetího večera, ve čtvrtek 21. listopadu, jsme se v útulném prostředí klubovny v bývalé čkyňské synagoze zúčastnili i my. Hlavními protagonisty tu byli spoluautoři knihy Šumavské návraty, fotograf a autor textu Vladimír Kunc a hudebník, textař a písničkář Toník (Yetti) Jelínek. Vázanou knihu vydalo nakladatelství FOTO - VIDEO - KUNC a její součástí je DVD s písničkami. Autory přivítala a účastníkům besedy je přestavila ředitelka Spolku pro synagogu ve Čkyni Jindra Bromová.

   V hlavní roli se ovšem představila především Šumava. Oba autoři to na ni mají ze svého bydliště dobrých dvě stě kilometrů. Ve skutečnosti ji mají ale mnohem blíž, totiž přímo v srdcích. To také po celý příjemný večer v synagoze bez problémů dokazovali. Toník (Yetti) Jelínek o Šumavě hrál na kytaru, foukací harmoniku a zpíval, renomovaný fotograf Vláďa Kunc promítal své fotografie, a také videa. A to z míst, která jsou mu nejbližší, zejména ze šumavských slatí.

   Posluchače a diváky měli oba šumavsky dobře poučené, ba přímo znalce. Bylo mezi nimi pět fotografů, kteří vystavují své snímky na výstavě Šumava více než padesáti objektivy, která se z kaple v Roku u Sušice přesunula nedávno na zámek do Žihobců. A navíc vše pozorně sledoval přední fotograf Šumavy a řady dalších skvělých míst na světě Vladislav Hošek ze Čkyně. A nebylo divu, že brzy došlo i na "veselé příhody z fotografování", a to z obou stran - od autorů i posluchačů. Emoce tak budily jak působivé fotografie Šumavy ze známých i méně známých míst, tak třeba vyprávění o tom, jak zrádné může být zapadnutí do šumavské slati či potoka nebo hledání stezky, která k nim vede, když ji zakryje čerstvý sníh... 



   Cílem letošního ročníku festivalu Šumava litera, zahájeného v podělí 18. listopadu ve Vimperku, s pokračováním ve Čkyni, Horní Plané, Kašperských Horách, Plzni, Volyni a Vimperku má za cíl přiblížit knihy o Šumavě a tituly šumavských autorů. Pozornost je letos věnována hlubocké větvi Schwarzenbergů. Pořadatelé festivalu ji zvolili i proto, že lesní správa tohoto rodu řídila z Vimperka hospodaření na celé Šumavě. 



   Tradiční součástí programu ve Vimperku bude v sobotu 23. listopadu trh knih. Začne v 10:00 ve vimperském hotelu Zlatá hvězda. "Na tomto trhu se setkávají čtenáři, nakladatelé a spisovatelé. Běží při tom úžasné, živé diskuse, domlouvají se vydání nových titulů," říká vedoucí Městského kulturního střediska ve Vimperku Tomáš Jiřička. Premiéru tu bude mít i nový filmový dokument Lenky Ovčáčkové o životě lidí v Novohradských horách.



   A to ještě není všechno. Na programu bude v sobotu od 19:00 v MěKS Galavečer a udílení cen Johanna Steinbrenera. Připravené ceny ve tvaru otevřené knihy jsou dílem vimperského skláře Jaroslava Zedníka. Hlavní ceny udělí porota v kategoriích beletrie a poezie, výtvarné knihy a populárně-naučné knihy. Nově předá i čestné uznání Virtuální Šumava za nejlepší šumavský web, blog, facebookovou stránku či video. Čtenáři šumavských knihoven rozhodnou o tom, kdo získá cenu Šumavského pivovaru.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena