Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Volarští zastupitelé opět finančně podpořili oblíbený řopík

VOLARY - 16/9 2020 - 14:48 - Muzeum lehkého liniového opevnění na Soumarském mostě, oblíbené mezi návštěvníky Šumavy, letos opět podpořila volarská radnice.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, ilustrační foto: TOMÁŠ PŘIBYL   

  

"Muzeum, které je zapsaným spolkem, nás požádalo o částku 25 000 korun. Tato suma již není v kompetenci rady města, a proto jsme žádost předložili městskému zastupitelstvu, které s darem vyslovilo souhlas," sdělil nám starosta Volar Vít Pavlík. Oro volarské zastupitele to takříkajíc nebylo nic nového a muzeu fandí. Již v minulých letech se totiž město Volary podílelo obdobným příspěvkem na spolufinancování obnovy bunkrů u Soumarského mostu.

Lehké opevnění vzor 37, lidově nazývané řopík, což vzniklo ze slovního spojení Ředitelství obranných prací (ŘOP), je železobetonová pevnůstka z velmi kvalitních materiálů. Řopíky se budovaly v průběhu 30. let minulého století v rámci výstavby československého opevnění v reakci na politický vývoj a výboje nacistického Německa.

Opravený a kompletně vybavený řopík Honzík na tábořišti B na Soumarském mostě z roku 1938 nabízí jak poutavý výlet do minulosti, prohlídku s s výkladem, tak výstavku až několika desítek různých pěchotních zbraní, samozřejmě znehodnocených Oproti loňskému roku tu byl pro ně letos vybudován nový výstavní pult a sbírka zbraní se dále rozšířila. Návštěvníci tu najdou například opakovací pušku vz. 24, pistoli vz. 52, ruskou opakovací pušku Mosin Nagan nebo poměrně vzácný kulomet vz. 52. Všechny zbraně mohou zájemci vzít do ruky. Ti opravdu zapálení si tu můžou i zastřílet ze vzduchovky. Další podrobnosti najdete zde.

"Díky záslužné práci entuziasty Jana Němečka z Dobré, předsedy zapsaného spolku Muzeum lehkého liniového opevnění Soumarský most, vzniklo krásné muzeum na které jsme právem hrdi. Domnívám se, že se nemalou měrou podílí i na rozvoji cestovního ruchu v této oblasti," dodal volarský starosta Vít Pavlík.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena