Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Netradiční opravy vimperského zámku návštěvníky nadchnou

VIMPERK - 15/9 2020 - 11:40 - Končící první velká část oprav na zámku ve Vimperku je velmi netradiční. Například vnitřek horního zámku bude oděn do několika stavebních slohů.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA  

  

První fáze oprav na státním zámku Vimperk, která skončí v říjnu, nabídla i spoustu zajímavých objevů a příběhů. Na úvod jsme se také zeptali, jak je možné, že takto krásný komplex se ještě před rokem nacházel v havarijním stavu. „Zásahem do plnohodnotné údržby zámku byla pozemková reforma v období prvorepublikového Československa. Šlechta již nemá tolik finančních prostředků, aby o své sídlo plně pečovala,“ řekl na úvod kastelán zámku Vojtěch Brož. Další chyby v péči přichází v totalitním režimu a tou největší chybou bylo úplné vysídlení zámku na přelomu minulého a aktuálního století.

Opravy zahájené před více než rokem jsou velmi netradiční. Oproti běžnému postupu, kdy se začíná jako první rekonstruovat střecha, se zde rozhodli jako první opravit interiéry horního zámku. „Je to proto, že jsme chtěli nejdřív našim návštěvníkům po první obnově něco nabídnout uvnitř a až pak se věnovat všemu ostatnímu,“ zdůvodnil Vojtěch Brož. Návštěvníci se tak budou moci od května příštího roku těšit na tři netradiční prohlídkové trasy a trojnásobně zvětšené muzeum.



Žlutooranžový zámek, který byl naposledy opravován ve druhé polovině dvacátého století, čeká ještě náročné kvantum oprav. Stomilionová první oprava totiž vystačila na rekonstrukci tří pětin interiérů v Horním zámku. „Každý krok důkladně probíráme s oborníky, při takových opravách není nejdůležitější mít vše co nejrychleji,“ zdůraznil kastelán.

Několikahodinové porady ale nesou kýžené ovoce. Například nádvoří horního zámku má na každém křídle jiný architektonický sloh. První z křídel má na sobě podobu z roku 1857, jiné je zase barokní a další je zdobeno renesančními sgrafity ze šestnáctého století. „Nebojíme se dát vedle sebe různě staré fasády. Chceme lidem ukázat, v čem spočívá největší hodnota zámku,“ vysvětlil kastelán a dále dodal, že nové fasády jsou jen zdařilé repliky, ty původní jsou totiž v bezpečí schovány pod nimi. Tím se zachrání pro budoucí generace všechny architektonické styly, které zámek nabízí.



Stejně jako nádvoří zámku je i interiér řešen podobně. Každá místnost je totiž opravená do různých dob. „Jednotlivé repliky musí napodobit originál, zároveň ale chceme, aby replika byla k rozeznání od originálu,“ řekl. Všechny místnosti jsou tak opraveny do různých dob. Pro návštěvníky tedy bude velmi zajímavé porovnávat jednotlivé místnosti v různých módních stylech.

Probíhající opravy doprovázejí také zajímavé příběhy. Nevýraznému stříbrnému lustru z kaple svatého Josefa nechybělo mnoho a vyhodil by se. Jen díky důkladným pracím se lustr setřel a pod stříbrnou barvou se objevila krásná žlutohnědá barva, která prozradila, že se jedná o secesní lustr. Samotný lustr také svítil ve vimperské radnici. „Je to krásné propojení zámku a města,“ řekl o šťastné náhodě kastelán. Mezi další zajímavosti patří nalezení keramických střepů z kachlových kamen v zámecké zahradě. „Ze střepů se nám podařilo sestavit jednu desku, podle které jsme vyrobili repliky a následně jsme podle několika vzorů vyhotovili celá kamna,“ uvedl.

 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena