Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Hans Benesch experimentuje v GDB s obrazovými myšlenkami

PRACHATICE - 11/9 2020 - 19:22 - Výtvarník Hans Benesch z německého Ebringenu, který od 9. září vystavuje v prachatické Galerii Dolní brána, je experimentátor s prstem na tepu doby.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

V prachatickém stánku umění se Hans Benesch se svými díly ocitl v termínu od 9. září do 10. října, zamluveném pro Asociaci jihočeských výtvarníků (AJV) v Českých Budějovicích. Však mu také výstavu uvedl předseda AJV Vít Vavřinec Pavlík. Ještě předtím však přátele umění přivítal a pozdravil starosta Prachatic Martin Malý. Ocenil zejména dlouhodobou velmi dobrou spolupráci města s asociací výtvarníků a Vítem Pavlíkem osobně. Jejím přínosem je, že se v Prachaticích představují zajímaví umělci, což vede k vzájemnému obohacování kulturními zážitky a propagaci Prachatic současně. Martin Malý vyslovil přání, aby spolupráce pokračovala a rozvíjela se. Vernisáž skvěle doprovodily hudebnice z formace TILIA TRIO.

Hans Benesch je ročník 1946, narodil se v Karlsruhe, žije a nejčastěji tvoří v Ebringenu u Freiburgu. Jak umělcovo příjmení naznačuje, mezi svými předky má i českou krev - jeho dědeček, obuvník, pocházel z Brandýsa nad Labem, do Německa se kdysi pěšky vydal za prací a došel až do Freiburgu.

"Na uměleckou scénu vstoupil Hans Benesch už v roce 1965 a od počátku se věnuje experimentální tvorbě. Pracuje s kamenem, dřevem, sklem a fotografií, pronikl i do zlatnického řemesla. Od roku 1968 se intenzivně věnuje malbě. A navíc - v 80. letech vyvinul vlastní techniku luxografie, kde využívá technických možností fotografie spojené s malbou," charakterizoval výtvarné zaměření Hanse Benesche Vít Vavřinec Pavlík, sám rovněž aktivní umělec, malíř a fotograf. Dodejme ještě, že v roce 1975 získal Hans Benesch své první místo asistenta na Univerzitě ve Freiburgu a postupně to dotáhl na univerzitního profesora. Dnes je již v aktivním důchodu a na volné noze.

Zjednodušeně se dá říci, že ukázky uvedené tvorby autor rovněž v prachatické Galerii Dolní brána vystavuje. Vít V. Pavlík upozornil také na jednu zajímavost, která výstižně charakterizuje tvorbu Hanse Benesche v duchu názvu jeho prachatické výstavy, totiž Obrazové myšlenky, myšlenkové obrazy. Šlo o fotografii igelitové tašky, upozorňující na problém hrozivě narůstajícího množství odpadů a jeho vyvážení do rozvojových zemí. Autor problém ztvárnil při vzniku díla v roce 1983, ale vnímal ho už od šedesátých let. Jeho umělecký i společenský apel je dodnes stále aktuální. "Sociálním tématům a společensky patologickým jevům zůstává Hans Beneš věrný a věnuje se jim často," dodal Vít V. Pavlík.

Hans Benesch se na prachatickou vernisáž dobře připravil, přivezl i dárky spolupracovníkům. Ve svém proslovu, který poslouchala a podporovala i jeho manželka Uschi Benesch, jim všem srdečně poděkoval.

 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena