Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Javor u kostela svatého Jakuba Většího se zatím kácet nebude

PRACHATICE – 22. listopadu 2019 – 8:35 - Kácení javoru, který roste u zdi prachatického kostela, se zatím konat nebude. Žádost o jeho odstranění byla zamítnuta.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA

  

   O pokácení javoru požádala prachatická farnost. Kostel je v současné době pro veřejnost uzavřen a prochází rekonstrukcí. „Strom vzrůstá ze základového zdiva kostela, poškozuje zdivo základu a fasádu, vzhledem k velikosti v případě pádu již ohrožuje své okolí,“ uvedla farnost ve své žádosti odboru životního prostředí radnice. Proti žádosti se ale postavil prachatický ekologický spolek Pelyněk.



   Javor, který ke kostelu sv. Jakuba patří dlouho dobu, proto čekal na verdikt, co s ním bude. Jednání zainteresovaných stran se konalo přímo u něj včera dopoledne. "Ten strom svou vlhkostí narušuje tuto zeď i omítku kostela," zdůvodnil žádost farnosti při jednání Václav Kozler. "Farnost říká, že strom narušuje klimatické podmínky zdi kostela. Když se ale podíváte na zeď, kde strom neroste, je omítka v totožném stavu," namítl arborista Jiří Včelák ze spolku Pelyněk. "Je to takový obecný trend. Při každé rekonstrukci se kácí stromy, které jsou v těsné blízkosti. Je to jediný strom v centru Prachatic a jak vidíte, je to zdravý strom. Byla by škoda ho nebránit," doplnila za Pelyněk Kateřina Wagnerová.



   Jednání se neslo v klidném duchu a na jeho konci se obě strany vzájemně pochopily. "Hlavou proti zdi nepůjdeme, chápu vaše slova," řekl před verdiktem Václav Kozler. "Chápeme, že strom může být pro údržbu kostela trochu náročnější, nicméně strom ke kostelu neodmyslitelně patří a nějaké závratné potíže stavbě nedělá," řekla Kateřina Wagnerová.


   V závěru se obě strany shodly na tom, že strom zatím bude dál dělat společnost pozdně gotickému kostelu. Se souhlasem obou stran souhlasil i zástupce odboru životního prostředí města Prachatice. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena