Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Na Šumavě se objevila už druhá vlčí smečka. Obě mají mláďata

ŠUMAVA – 10/9 2020 - 14:56 – Ochránci přírody z české i bavorské strany Šumavy potvrdili nově výskyt už druhé vlčí smečky na Šumavě. Obě žijí na Klatovsku.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto poskytla Správa NP Šumava  

  

Vlci znovu žijí na Šumavě už pět let a správy šumavského a bavorského národního parku nyní zveřejnily informaci, že už se zde neobjevuje jen jedna smečka, ale dvě. K tomu tu žije několik jedinců i osaměle. Jejich přesný počet znám není, ale loni na podzim se pohyboval kolem pěti. Vlci na Šumavě byli vyhubeni v roce 1874 a po dřívějších občasných výskytech jednotlivých vlků, je jejich osídlení Šumavy v posledních pěti letech opět trvalé.

„Jedna vlčí rodina využívá hlavně lesy mezi Finsterau a Srní,“ vysvětluje ředitel Národního parku Bavorský les Franz Leibl. „Druhá smečka je stále více vidět mezi přehradou Frauenau a Železnou Rudou,“ dodává jeho český protějšek Pavel Hubený. „Po prokázání prvních mláďat v roce 2017 je založení druhé smečky dalším výrazným mezníkem v populačním vývoji těchto divokých zvířat,“ doplnil je mluvčí šumavského parku Jan Dvořák.

V oblasti Finsterau a Srní se zoologům podařilo zaznamenat dokonce kojící vlčici. "To znamená, že mléčné žlázy samice jsou plné, což je jasná známka potomstva," řekl profesor Marco Heurich, koordinátor monitoringu vlků v NP Bavorský les. Jan Mokrý, jeho protějšek z Národního parku Šumava, může tento důkaz potvrdit: „Další fotopast v oblasti zaznamenala čtyři vlčata.“

„Pomocí stopování speciálně cvičeným psem a následnou stimulací vytím se podařilo prokázat přítomnost mláďat ve dvou vzdálených místech, což potvrdilo reprodukci a výskyt nejen původní, ale i další nové smečky. Na předchozí akustickou stimulaci vlci v obou oblastech jejich výskytu reagovali vytím, přičemž se dalo rozlišit, že v obou smečkách jsou přítomna i letošní mláďata,“ dodal Aleš Vorel z České zemědělské univerzity. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena