Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Štafeta svobody se po třiceti letech symbolicky vrátí do Prachatic

PRACHATICE – 9/9 2020 - 14:13 – Před třiceti lety vyrazila po pádu Železné opony z Prachatic do Pasova štafeta svobody. V sobotu se po třiceti letech vrátí symbolicky domů.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto ZDENĚK PŘIBYL a JANA KOCOURKOVÁ  

  

Před třiceti lety v prosinci běžela z Prachatic do Pasova štafeta několika běžců. Po pádu Železné opony byl tento běh po Zlaté stezce především oslavou svobody.
Běhu se solí se tehdy účastnili Jan Kocourek, Michal Piloušek starší, Michal Polomský, Karel Bárta, dnešní místostarosta Miroslav Lorenc a Jindřich Fiedler.

Loni tento běh a výročí Sametové revoluce připomněl běh svobody po Zlaté stezce do Grainetu. A letos se štafeta poběží také, ale po třiceti letech budou jejím cílem Prachatice. Poběží se totiž z Grainetu na opačnou stranu. Start v Grainetu je naplánován na sobotu 12. září v devět hodin, poběží se přes Libín a do Prachatic by běžci měli dorazit kolem patnácté hodiny.

    

„V roce 2019 jsme donesli symbolický štafetový kolík do Grainetu a letos by se k nám měl po stejné trase, tedy po Zlaté stezce opět navrátit. Se zástupci Obecního úřadu Grainet jsme o dalším ročníku jednali již na podzim 2019. Grainetští běžci se v rámci navázaného přátelství zúčastnili i loňského 40. Štěpánského běhu v Prachaticích,“ uvedl za organizátory Josef Štemberk.

„Letošní trasa v celkové délce téměř padesáti kilometrů bude rozdělena do celkem sedmi úseků po zhruba pěti až deseti kilometrech. Běh bude co nejpřesněji kopírovat značenou historickou Zlatou stezku s jediným odbočením, totiž na rozhlednu Libín, která umožní účastníkům dohlédnout do cíle, tedy na Prachatice, ještě před doběhem a to rovnou z ptačí perspektivy,“ dodal Jan Kocourek.

    

Z české strany ve štafetě poběží letos Jan Kocourek, Josef Štemberk, Miloš Beneš, Jana Kocourková mladší a František Bican mladší. Pětičlennou štafetu sestavili i Grainetští. „Závěrečného běhu do Prachatic v patnáct hodin by se měli opět zúčastnit všichni běžci společně. Všichni Prachatičáci jsou zváni na tuto drobnou slavnost, která by měla být příspěvkem k dobrým přátelským vztahům všech obyvatel žijících na historické Zlaté stezce,“ dodali Josef Štemberk a Jan Kocourek.

    

    

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena