Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Dny otevřených dveří v STS Prachatice lákaly děti i dospělé

PRACHATICE - 9/9 2020 - 8:47 - Dny otevřených dveří přímo v těšovickém areálu mezinárodně uznávané firmy STS Prachatice mají na přelomu léta a podzimu dobrou tradici.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Nejnověji se tu uskutečnily v pátek 4. a v sobotu 5. září, tentokrát netradičně v dolním areálu strojírenské firmy. Malí i velcí návštěvníci si při nich mohli prohlédnou výrobní prostory firmy za chodu nebo si osahat osvědčené stroje a zařízení z výrobního programu STS Prachatice. Byla mezi nimi i jedna na pohled nenápadná špičková novinka. Říká se jí víceúčelový modulární systém těžby pařezů a dalších komodit.

Požádali jsme předsedu dozorčí rady akciové společnosti STS Prachatice Bohumila Čáslavského, aby nám systém přiblížil. "Systém je vyvíjen i vyráběn v naší firmě STS Prachatice. Vystavené zařízení je výsledkem společného projektu, na kterém se podílí Mendelova univerzita v Brně a SW firma Vuste-Apis Praha. Realizace probíhá od května loňského roku a do cíle má dospět v listopadu 2022. Nyní tedy vstupujeme do fáze jeho zkoušek."

Samozřejmě nás zajímalo, co zařízení umí a kde se uplatní. "Upevnit se může na různé typy jeřábů, do standardních rychloupínacích systémů. Uplatní se při odstraňování pařezů stromů. Pomocí tří ramen pařez podebere, vytrhne ze země a rozpůlí. Pak je možné pařez odložit na vhodné místo pro další pozdější zpracování na štěpku. Přesun na vhodné místo se uskuteční pomocí výkonného dvanáctitunového vyvážeče, který jsme také vyvinuli a který bude spolu se sekací hlavicí sloužit dále i k těžbě slabé hmoty," vysvětlil Bohumil Čáslavský.

Dlouhá řada výkonných strojů a zařízení, vyvinutých a vyráběných v STS Prachatice, tak má dalšího užitečného pokračovatele. Mnohé z nich si návštěvníci dne otevřených dveří mohli i letos prohlédnout. K osvědčeným výrobkům tu patří stále zdokonalované přípojné traktorové vyvážeče pro použití například v lesním hospodářství, ovocnářské a zemědělské výrobě a mnoha dalších činnostech. Dobře známé jsou i zdejší promyšlené přestavby automobilů nejen na hasičské speciály, ale v poslední době i pro další všestranné využití, jako například pro montáž dřevostaveb apod.

Na své si při dnech otevřených dveří přišly i děti, třeba v oblíbeném skákacím hradu nebo i cvičně za volantem traktoru. Samozřejmostí tu jako vždycky bylo i občerstvení pro návštěvníky, v němž nechyběla káva, koláče a steak podle výběru.

Lidem se tedy opět připomněla regionální strojírenská firma STS Prachatice se širokou pověstí, která má stále zájem o spolupracovníky, co už něco umějí a jsou ochotní pracovat na sobě a dál se učit a zdokonalovat. Však tu také stále probíhá projekt vzdělávání pracovníků, finančně podporovaný Ministerstvem práce a sociálních věcí.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena