Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatice dostaly nové veřejné ohniště. A připravuje se další

PRACHATICE – 3/9 2020 - 11:15 – Prachatická radnice vybudovala nové veřejné ohniště u bývalého škvárového hřiště. Jeho vznik podpořila koalice i opozice. 

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Prachatice mívaly v minulosti dvě veřejná ohniště Pod Dubovým vrchem a také u Fefrovského potoka na Lázních Sv. Markéty. Před třemi až čtyřmi lety ale o to na lázních přišly. „Vzhledem k tomu, že si tam to ohniště nepřál vlastník pozemku, tak jsme museli to místo u potůčku na lázních vyndat z vyhlášky,“ řekl Zdeněk Rubeš z odboru komunálních služeb a dopravy radnice.

Místa, kde mohou být veřejná ohniště, určuje městská vyhláška o veřejném pořádku. Tu muselo zastupitelstvo kvůli zřízení nového místa změnit a změnu podpořila jak koalice, tak i opozice. Opoziční zastupitelé ale kritizovali zdlouhavou přípravu nového ohniště s přemírou byrokracie, protože vybudování nových ohnišť navrhovala veřejnost už před třemi lety.

Nové ohniště město vybudovalo u parčíku u bývalého škvárového hřiště v Národní ulici. Živé Prachatice tu přitom navrhovaly zřízení komunitního parku, ale u koalice tato myšlenka nemá velkou podporu. K dotazu Jakuba Nepustila, zda se počítá se studií, která by rozvoj tohoto území pro komunitní aktivity řešila, uvedl místostarosta Jan Klimeš, že nepočítá. A to proto, že místo, kde ohniště vzniklo, je určeno k zástavbě pro bydlení a ohniště je zřizováno na zkoušku.

Město přitom řeší další odpočinkovou zónu s ohništěm na pozemku na Lázních sv. Markéty poblíž Jirkalů. „Je to zhruba hektarový pozemek, na kterém bychom rádi vybudovali ovocný sad s odpočívadly a mohlo by tam být i ohniště,“ řekl místostarosta Jan Klimeš. Město má připraveny dvě studie, které tuto lokalitu řeší a nyní v září je chce projednat s obyvateli okolních domů. Pokud by souhlasili, sháněla by pak radnice na sad s ohništěm dotaci.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena