Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Malířka Zdeňka Perníková vystavuje ve vimperské knihovně

VIMPERK - 3/9 2020 - 9:49 - CESTY nese název výstava obrazů malířky Zdeňky Perníkové. Otevřena byla ve středu 2. září ve vimperské Městské knihovně. Potrvá do konce měsíce.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Sympatická českobudějovická autorka se symbolicky i doslova výstavou vrátila do Vimperka, kde se svou rodinou, přírodou i městem žila dvacet let. Teď ji sem přivedla cesta životní, po níž se stále občas vrací na Šumavu, a v oddělení vimperské knihovny pro dospělé vystavuje vybrané milníky své stále rozvíjené cesty malířské.

"Domluvily jsme se s děvčaty v knihovně, že rozdělím výstavu svých prací do několika oddílů. Třeba jak jsem se učila malovat podle starých mistrů - Gustava Klimta, Luigiho Vivianiho, toho mám moc ráda, či Edgara Degase. A v další části pak obrázky, co si dělám, jak chci, takže ve stylu Perníková. Chodím do práce, jsem amatérská malířka a maluji, abych si odpočinula a současně aby něco za mnou zůstalo. Neprodávám, ale svoje obrázky půjčuji přátelům. Říkám jim - já ti to dám, ale musíš mi to půjčit, až bude výstava," říká Zdeňka Perníková.

Některé její obrazy na výstavě, například inspirované Gustavem Klimtem, svítí jakoby zlatým leskem. "To je opravdu zlato, i když plátkové, restaurátorské. Pracovat s ním, to je jedna z věcí, které jsem se naučila od Jardy Platila v jeho ateliéru. To zlato, které se nanáší štětcem, člověk nejdřív snadno vdechne a až pak se mu to teprve podaří," usmívá se autorka.

Zdeňka Perníková má vždy trému, když má své práce vystavit. "Mám totiž pocit, že mi lidé uvidí až do duše, že odhalí, co jsem cítila, když jsem je malovala. Často si takové obrázky nechávám raději doma, pro sebe a své blízké," dodává malířka ze záliby a vnitřního nutkání. Ale obávat se nemusí ničeho, z toho jak ji známe a z jejích působivých obrazů je zřejmé, že je malířka Zdeňka Perníková pozlacená i v duši.

Milníky její životní a malířské cesty nepostrádají zajímavost. Po přestěhování z Vimperka do Českých Budějovic se ocitla na nějaký čas tak trochu bez přátel a jak říká, začala si hledat nový okruh zájmů. Dostudovala na inženýrku ekonomie, stála pevně na zemi, ale... Její duše, která má ráda svobodu, ji přivedla zpět ke kořenům, a začala se více věnovat malování, jako to dělala po celý život její maminka.

Zdánlivě to bylo snadné. "Nechala jsem se unášet vlastním barevným světem a usmívala se u toho. Bylo to krásné, relaxační, kreativní a povznášející. Ale také hodně naivní myslet si, že už jsem umělec. Obrat nastal, když mi rodina darovala poukaz do výtvarného ateliéru Jardy Platila. Tady jsem přišla o mnohé iluze, bojovala se svým egem a začala poznávat, že malování znamená kousek talentu, ale mnoho píle, znalostí a vnitřní disciplíny. Až časem a po tvrdé dřině začne člověk ve své tvorbě hledat vlastní cestu, míchat své vlastní palety barev a dívat se na objekty malby po svém, přestane se srovnávat s ostatními, kteří toho umí bezesporu víc. Pak přichází ta čistá radost, kterou můžete rozdávat," vyznává se Zdeňka Perníková, která má ráda rodinu, své tři milované holčičky, přátele a známé. A my jí srdečně děkujeme za to jaká je. Prostě - pozlacená. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena