Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Výběr z výtvarných workshopů představuje volarská galerie

VOLARY - 2/9 2020 - 14:26 - Ještě tři týdny budou mít obyvatelé i návštěvníci Volar možnost prohlédnout si v městské galerii vybraná díla z Volarských výtvarných workshopů. 

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: ZDENĚK PŘIBYL, VÍT a VÍTEK PAVLÍKOVI  

  

Otevřením této unikátní výstavy letos 11. května se začala ve Volarech znovu probouzet k životu kultura ochromená opatřeními proti šíření jarní vlny nového koronaviru. A bylo to příjemné překvapení, jak pro autory, tak i kulturní veřejnost.

Představují se tu dvě desítky autorů a autorek - Šárka Coganová, Lenka Herzogová, Hubert Huber, Vasile Fuiorea, Michal Dubnický, Cecilia Chiavistelli, Roman Křelina-KřelinArt, Dieter Drexl, Zdeněk Harazin, Zdeněk Přibyl - Fotografik, Wolfgang Kretzer, Vasile Tolan, Pavel Talich, Vladimír Šavel, Teodor Buzu, Vlastimil Vlastimil Slabý - fotograf, Pavel Klíma, Alois Kračmar, Lenka Sárová Malíská, Axana Hajdukovič a Alfred Seidel. A to až do 20. srpna.

Speciální výstava je ohlédnutím za čtyřmi ročníky Výtvarného workshopu Volary. "Připravili jsme ji v okamžiku, když se rozvolnila vládní opatření proti koronaviru. Původně byla v plánu až na léto, přičemž jsme zase jiné výstavy plánované na květen a červen museli přesunout na příští rok. Vystaveny jsou obrazy ze sbírek, které našemu městu zůstávají po workshopech, takže jsme je měli k dispozici a mohli jsme rychle zaimprovizovat. Rozhodně jsme nechtěli, aby výstavní prostor zůstal prázdný," řekl starosta Volar a hlavní organizátor výtvarných volarských workshopů Vít Vavřinec Pavlík.
Každý účastník těchto workshopů věnuje městu Volary jednu svou práci. "Ve sbírce máme na půl stovky obrazů. Ne vždycky nám dílo zůstalo, například když autoři tvořili prostorově, jako práce ze dřeva. Většinou jsou tedy v depozitu plátna a částečně i fotografie," dodal Vít Pavlík.

Po druhém ročníku VWV se podařilo takříkajíc vyvézt část sbírky za hranice regionu a vystavit ji v Teplicích. "Byl to úspěch. Do nádherné galerie Zahradní dům na vernisáž s koncertem dorazilo přes dvě lidí. Teď po pěti letech mohu říci, že se nám někteří autoři vracejí a máme od nich třeba už tři obrazy - což je pro instalaci ideální. Nepřeháním, když řeknu že už se z toho stává slušná výstavní kolekce, kterou si můžeme dovolit prezentovat na významných místech v Evropě. Na letošní březen byla v plánu italská Florencie a pak rakouská metropole Vídeň, ale kvůli koronaviru bylo vše odloženo. Na podzim začneme jednat znovu," říká Vít Pavlík, který je současně předsedou Asociace jihočeských výtvarníků.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena