Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Katastrofa se nekonala. Sezóna byla na Lipensku nadprůměrná

LIPENSKO - 2/9 2020 - 10:42 - Letní prázdniny se na Lipensku co do počtu turistů povedly. Tuzemští turisté zaplnili většinu rekreačních míst a minimalizovali ztráty.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto Pavel Pechoušek a TOMÁŠ PŘIBYL

  

Právě skončené letní prázdniny byly pro většinu podniků na Lipensku až nečekaně nadprůměrné. Velké počty cizinců nahradili ještě o něco větší počty tuzemských turistů. „Je zřejmé, že Češi letos v létě znovuobjevili krásné Čechy. Na rozdíl od jiných let zde v létě absolutně dominovala čeština a počet letních návštěvníků rozhodně vzrostl. Hlásí to celý region od Stožce po Rožmberk,“ uvedl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek, který ale dodává, že z pohledu celoročních tržeb se stále nepodařilo zacelit ztráty způsobené koronavirovými restrikcemi.

Své ztráty z jara dokázali díky vysokému zájmu zmírnit provozovatelé rekreačních středisek. „Letošní sezóna dopadla dobře, i přestože jsme mohli otevřít až koncem května. Kemp byl od července plný až do konce srpna. Přijelo k nám asi 60% Čechů a 40% Němců, Rakušanů a Holanďanů,“ řekla Tereza Wilzingová z Camping resortu Frymburk a shodla se s ní na tom většina majitelů campů.

Camping Resort Frymburk.

Své ztráty se pokoušejí dohánět také majitelé ubytoven. „Jsme rádi, že se postupně daří minimalizovat šesti milionovou ztrátu danou koronavirovým uzavřením resortu ve druhém čtvrtletí,“ řekl majitel Lipno Lake Resort Luboš Krejza. I přesto, že bylo léto turisticky nadprůměrné, ztráty z jara se s největší pravděpodobností většině podniků úplně smazat nepodaří.

Oblíbeným místem výletů za poznáním byl i letos Schwarzenberský plavební kanál s jeho expozicí na Jeleních Vrších.

Kromě rekreantů, kteří si na Lipensko přijeli spíše odpočinout, dorazili i akčnější turisté. „Na Lipensko letos přijeli hlavně lidé z tuzemska, kteří jsou zvyklí trávit dovolenou aktivně. Neustále jezdili na výlety, nejsou na jednom místě, ale dobu, kterou na dovolené tráví, využijí na maximu za účelem poznání,“ řekl jeden z kapitánů lipenských přívozů Antonín Labaj. O vysokém počtu turistů svědčí i počet jízd přívozu v Horní Plané za den. „Denně jsme převezli zhruba 1200 lidí a v těch nejteplejších dnech jsem jezdil i 50 krát,“ sdělil Karel Kukačka, kapitán lipenského přívozu v Horní Plané.

A hitem byly tradičně i pěší výlety, jako tento po Medvědí stezce.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena