Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Kůrovcového dřeva se v parku těží čtyřnásobek a bude hůř

ŠUMAVA - 21. listopadu 2019 – 15:37 – Správa národního parku zveřejnila, kolik letos vytěžila kůrovcového dřeva. Jeho objem dramaticky narostl a příští rok by měl růst dál.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   „Správa Národního parku Šumava letos doposud zpracovala 187 000 m3 kůrovcem napadeného dříví. Oproti roku 2018 je to téměř čtyřnásobný nárůst kůrovcových těžeb,“ informoval novináře mluvčí správy parku Jan Dvořák. Správa přitom odhadovala, že toto číslo bude letos o třicet tisíc krychlových metrů nižší. Ale ve druhé polovině letošního léta sucho opět způsobilo výrazné zhoršení kůrovcové kalamity.

Správa parku nárůst napadení lesů kůrovcem přičítá jednoznačně letošnímu a loňskému suchu. „Zatímco v roce 2018 přišel horký a suchý nástup jara, který trval až do května a po krátkém ochlazení nastoupilo sucho v červenci, které trvalo do října, v roce 2019 vypadalo jaro velmi nadějně chladným a deštivým květnem. Od července bylo ale podobné sucho, jako v roce 2018,“ vysvětlil ředitel správy parku Pavel Hubený.

   Zhruba čtvrtinu vytěženého dřeva správa parku odkorňovala a dvě třetiny odkorněného dřeva ponechala v lesích k zetlení. Kvůli kůrovcové kalamitě, která se začíná blížit gradaci kůrovce po Kyrillu, se přitom snižují i příjmy z prodeje dřeva, ze kterých správa parku financuje z velké části svůj provoz. Průměrná letošní cena za prodaný krychlový metr dřeva je zhruba poloviční proti situaci před čtyřmi lety. Správa parku proto dřevo často prodává jen těsně nad hranicí výrobních nákladů. Park proto dokonce musel dostat od ministerstva životního prostředí dotaci na provoz.

   Celkový objem těžby v parku v letošním roce do poloviny listopadu dělá 239 499 krychlových metrů. Příští rok to má být odhadem až 300 000 m3. „Je to ale jako věštění z křišťálové koule. Vše je závislé na vývoji počasí, ale i dalších přírodních faktorech. Pokud se naše předpoklady naplní, dosáhnou kůrovcové těžby na úroveň let 2010 a 2011, kdy gradovalo napadení kůrovci po orkánu Kyrill,“ řekl náměstek ředitele Správy NP Šumava Jan Kozel. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena