Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Na největší problém Prachatic řekla koalice své měkké ne

PRACHATICE - 12/8 2020 - 10:37 – Prachatické zastupitelstvo řešilo největší problém, který Prachatice trápí. Koalice k němu ale řekla své měkké ne tím, že se zdržela hlasování.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA a TOMÁŠ PŘIBYL  

  

Úbytek prachatického obyvatelstva je masivní a dlouhodobý problém. Jde o vůbec největší problém města, se kterým se nyní Prachatice potýkají. Především odcházejí mladí lidé a vysokoškoláci. Elity, které si město vychovává, pak působí někde jinde a dnešní starší a střední generaci začíná hrozit, že v Prachaticích nebude dostatek mladých lidí, kteří by se o ně jednou starali. Město přitom začíná vylidňováním opět mířit k osudu ospalé provinční díry, jakou bylo od Třicetileté války až do 20. století.

Prachatické zastupitelstvo se této problematice mohlo začít věnovat díky návrhu Jakuba Nepustila. Zatímco v roce 2001 ve městě žilo 11 859 obyvatel, tak nyní je zde o více jak tisíc obyvatel méně. Posledních deset let si v této statistice okresní město vedlo velmi špatně a v porovnání třeba se sousedním Vimperkem nebo Volarami je na tom výrazně hůře. „Město prožívá období úpadku, který se projevuje zejména výrazným odlivem obyvatel,“ upozornil Jakub Nepustil.

Statistiky přitom mluví jasně – nejde hlavně o vymírání obyvatel, tedy o to, že by se rodilo výrazně méně nových obyvatel, než zemře, ale především jde o počty odstěhovaných. Navíc odcházejí nejčastěji mladí lidé, kteří v Prachaticích vystudují střední školy a po absolvování vysokých škol už se většinou nevrací. V některých ročnících absolventů místního gymnázia, které vychovává a vzdělává nejchytřejší část populace, odchází z města i dvě třetiny studentů. Hlavní nabídku profesí pro vysokoškoláky pak v Prachaticích tvoří v podstatě jen učitelská a lékařská místa.

Jakub Nepustil navrhl vytvořit pracovní tým, který by se největším problémem města zabýval a hledal jeho řešení. „Navrhovaný pracovní tým by ve spolupráci s městským architektem a externími pracovníky zpracoval analýzu úbytku obyvatel, příčiny úbytku a poté připravoval návrhy k zastavení úbytku nebo nárůstu obyvatel,“ řekl Jakub Nepustil, který také upozornil, že úbytek obyvatelstva má negativní vliv na příjmy z rozpočtového určení daní. Město tak podle něj za deset let přišlo o více než padesát miliónů korun.

K návrhu se jako první vyjádřil starosta Martin Malý. Problém vnímá, ale jeho řešení čeká od jiných. „To, že tady klesají počty obyvatel, je zřejmé. Úplně si ale nejsem jistý, co by měl takový tým konkrétně dělat. Když přijdete s jakýmkoliv nápadem, můžete přijít přímo za námi a můžeme se pokusit to rozpracovat, když to bude reálné,“ řekl Martin Malý, který za hlavní příčiny úbytku obyvatel označil drahé stavební parcely a absenci vysokých škol. Na slova starosty reagoval podrážděně předkladatel Jakub Nepustil. „Pane starosto, vy jste mě asi neposlouchal. Musíme se ptát, proč jsme v porovnání nejhorší a ne hledat výmluvy. Ty problémy s parcelami mají všechna města,“ zlobil se na neochotu problém řešit.

Do debaty se zapojil také místostarosta Jan Klimeš. „Nemám s tím problém. Osobně se domnívám, že tohle je věc, která by měla být řešena ve spolupráci třeba s vysokou školou a dalšími odborníky,“ prohlásil. A dále uvedl, že bude mít velký přínos, když se na situaci města podívá někdo nezávislý.

Zastupitel Robert Zeman doporučil, aby se používal selský rozum, nepřelétalo se obrazně řečeno z jedné kytky na druhou a aby se řádně hospodařilo. Jako další se ujal slova lídr ODS Jan Bauer, který pochválil návrh Jakuba Nepustila. „Je mi sympatické na Jakubovi, že přichází s věcmi, o kterých má smysl se bavit, ale většinou tyto návrhy bývají odráženy,“ řekl Jan Bauer.

Při hlasování o vzniku týmu, který by se problémem úbytku obyvatel začal zabývat, se koalice vesměs zdržela. V posledních šesti letech tento postoj koalice vždy znamenal, že problém spadl pod stůl a už se neřešil. Zdržování se hlasování o návrzích opozice starosta Martin Malý na začátku tohoto volebního období vysvětlil tím, že jde o jakési měkké ne: „Znamená to, že s tím návrhem jsme nesouhlasili. Ten nesouhlas je možný tvrdý jako ne, anebo je tu nedostatečné přesvědčení pro to, abych se rozhodl hlasovat ano,“ řekl. Tým tak nevznikl.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena