Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Odchod dělníků z ubytovny nebyl podle policie protiprávní

PRACHATICE – 11/8 2020 - 13:59 – Odchod dvaadvaceti zahraničních dělníků z jedné prachatické ubytovny nebyl podle policie protiprávní. Část z nich měla být v karanténě.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

O svévolném odchodu dvaadvaceti zahraničních dělníků z jedné z prachatických ubytoven informovala krajská hygienická stanice. „V noci z pátku na sobotu svévolně opustilo ubytovnu, kde část z nich byla v karanténě, dvaadvacet zahraničních pracovníků. Někteří z nich tak porušili podmínky karantény. Věc jsme okamžitě po zjištění řešili s Policí ČR, cizineckou policií a velvyslanectvími Ukrajiny a Maďarska. V tuto chvíli řeší pobyt cizinců, mezi nimiž je jedna pozitivní osoba a další osoby jsou v karanténě, policie a cizinecká policie,“ uvedla v sobotu ředitelka KHS Kvetoslava Kotrbová.

Podle vyjádření policie se ale jednalo o občany Evropské unie, kteří svým odchodem nic protiprávního neudělali. „Osoby byly v předchozích dnech perlustrovány, kdy jsme zjistili, že se jedná o občany Evropské unie, proto není z našeho pohledu spatřováno naplnění skutkové podstaty protiprávního jednání. Porušení karantény je řešeno v rámci Mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví Krajskou hygienickou stanicí Jihočeského kraje,“ uvedl pro PRACHATICKOnews.cz jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. Podle našich informací dělníkům vesměs karanténa končila.

Policie tedy nic trestného na jednání dělníků neshledala a je na hygienicích, jak chování dělníků vyřeší. Hygienici k případu přitom zveřejnili jen velmi málo informací, takže si veřejnost jen těžko může udělat vlastní obrázek o tom, zda odchod dělníků představoval nějaké zdravotní riziko či nikoli.

Podle takzvaného covidového semaforu ministerstva zdravotnictví už pro Prachaticko neplatí zelená barva, ale opět bílá s tím, že je u nás „nulové nebo zanedbatelné riziko“ nákazy. Podle statistik šestkrát kleslo procento případů covidu s komplikacemi a nutnou hospitalizací (aktuálně jsou to jen 2%) a rychle klesá i procento úmrtí v souvislosti s covidem. Počty skutečných úmrtí na covid nejsou známy, protože nejsou zveřejňovány výsledky pitev. Zastánci teorie o tom, že jde o běžné a mírné respirační onemocnění, kvůli kterému není třeba zavádět tvrdé restrikce, tak získávají stále více argumentů na svou podporu.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena