Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
 

Koupi chaty na Libíně provázely i vyhrůžky kontrolou z vnitra

PRACHATICE – 19. listopadu 2019 – 17:10 – Prachatice koupí turistickou chatu na Libíně. Zastupitelé o tom rozhodli na návrh Roberta Zemana díky hlasům dvou místostarostů a ODS.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA

  

   Prachatické zastupitelstvo jednalo o koupi turistické chaty na Libíně za 8,6 milionu korun podruhé v krátké době. 25. října ji neschválilo – pro bylo jen šest zastupitelů. Nemalá část opozice tehdy na jednání chyběla a ODS se hlasování zdržela. Když se ale ukázalo, že chatu by do rukou mohl získat podnikatel, který by tu mohl udělat kasino, nechali opoziční zastupitelé jednání svolat znovu.

   Tentokrát koupi podpořila celá opozice a také oba místostarostové, kteří hlasovali pro i při prvním jednání. Nezávislí a KSČM hlasovali proti a starosta Martin Malý, který kritizoval návratnost investice, nakonec svůj názor nevyjádřil a zdržel se jako jediný hlasování. Zhruba hodinu dlouhé jednání tvořila diskuse týkající se možností toho, co s chatou dělat, zapojila se do ní i veřejnost a zaznělo v ní také varování před kontrolou koupě z ministerstva vnitra.



   Podle Roberta Zemana, který koupi prosazoval dlouhodobě a navrhl na ni dokonce uspořádat sbírku, je třeba chatu znovu oživit. Otevření restaurace podle něj nemusí trvat dlouho a pak je možné hledat řešení, co s celým areálem nemovitostí dělat. „Důležitý je strategický pohled na věc. Myslím, že osa rozhleden Kleť, Libín, Javorník a Svatobor může fungovat,“ řekl. Potenciál rozhledny a chaty v přilákání turistů zmiňovala řada diskutujících.

   Podle Roberta Zemana by chata mohla být i výletní restaurací pro lidi z Prachaticka, kteří by tam mohli jezdit na sváteční obědy. „Může se z toho stát tradice a pevně věřím, že stane,“ řekl. „Můžeme tak v začátku začít i s nulovým nájmem. Jde o to Libín oživit,“ dodal také s tím, že město může provozu pomoct i marketingem. Připomněl i to, že odhad ceny nemovitostí s chatou spojených byl výrazně vyšší než prodejní cena.

   Poměrně ostře se proti koupi postavil koaliční zastupitel za Nezávislé Vladimír Lang. Ten zpochybňoval už to, že se o prodeji jedná znovu a připomněl také, že před rokem a půl byla cena objektu o dva miliony nižší. „Požádám z pozice předsedy kontrolního výboru odbor správy a dohledu ministerstva vnitra o prověření transakce, jestli vše proběhlo v pořádku,“ řekl ještě před hlasováním. Koalice tak zjevně měla už před jednáním informace o tom, že prohraje a koupě chaty projde.

   Na slova Vladimíra Langa ostře reagoval Jan Bauer, který řekl, že ho doslova zamrazilo. „Já tady budu nějak hlasovat a on to někdo nechá prověřit? Třicet let po Sametové revoluci? Co je tohle za řeči?! To je neuvěřitelné! Jsem zastupitelem jednadvacet let a ještě jsem tu neslyšel, že ještě než budeme hlasovat, to nechá někdo prověřit,“ řekl. Podle Jana Bauera má koupě i nekoupě řadu rizik. ODS ale podle něj před jednáním dostala informace, kvůli kterým nakonec změnila postoj a hlasovala pro prodej. Jan Bauer ale tyto informace blíže nespecifikoval.

   „Libín je pro Prachatice ikonické místo,“ řekl Jakub Nepustil s tím, že Prachatice nemají řeku, hrad, zámek ani jezero, ale jen centrum a přírodu kolem města a Libín je pro město proto dominantou, s kterou se dá pracovat. Zkritizoval také starostův příliš šetřivý pohled na věc. „Žádné město nedosáhlo prosperity tím, že nic nedělalo a šetřilo,“ řekl. Podle Jakuba Nepustila je možné vrchol Libína s chatou zapojit i do single tracků, které město připravuje a tím provoz chaty podpořit. Zmínil i to, že nemalé tržby má i samotný stánek, který u rozhledny stojí.

   Koupi podpořila i KDU-ČSL. „To místo má obrovský potenciál, aby se s dotačními možnostmi, které jsou a budou, šlo třeba i jinou cestou než jen kopírovat aktivity na Kleti,“ řekla Růžena Štemberková.

   Michal Piloušek zmínil i možnost vytvoření stezek pro koňskou turistiku, ale i to, že dnes může být chata zajímavá tím, že je na odlehlém místě a je u ní klid v přírodě, což dnes řada turistů vyhledává. „Je to velká příležitost,“ řekl Michal Piloušek.

   Místostarostové Miroslav Lorenc a Jan Klimeš nakonec narušili tvrdou disciplínu, s jakou koalice hlasuje většinu tohoto volebního období, a přidali se k opozici. Jan Klimeš odhadl, že jen zprovoznění může stát dva a půl milionu korun a nutné mohou být i další investice. „Nebude to snadné - bude tam hodně práce,“ řekl.

   Podle starosty Martina Malého půjde o investici, která se nevrátí. Při nájmu dvaceti tisíc korun měsíčně a nutných investicích odhadl návratnost na šedesát let. „Ptal jsem i místních investorů, proč do toho nejdou a říkali, že se jim to nevyplatí,“ hodnotil starosta ekonomické aspekty koupě. Jeho hlas ale zůstal nevyslyšen a v zastupitelstvu převážil potenciál chaty a její strategické umístění na Libíně. Roli určitě sehrálo i riziko, že by Nový rok na Libíně mohli Prachatičtí slavit vedle kasina.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena