Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Covid se masivně nešíří, ale část dělníků porušila karanténu

PRACHATICE – 9/8 2020 - 7:41 – Výsledky dalšího velkého testování v Prachaticích ukazují, že nemoc se tu nijak masivně nešíří. Několik dělníků ale opustilo karanténu.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Covid mezi zahraničními pracovníky firmy InTiCa Systems se v Prachaticích objevil zhruba před dvěma týdny. Opakované testování přitom ukazuje, že tato mírnější respirační viróza způsobující hlavně paniku se tu nijak masivně nešíří. Ve středu a v pátek jihočeští hygienici otestovali v InTiCa Systems na 400 lidí.

„Pozitivní byly testy tří agenturních zahraničních pracovníků a jednoho kmenového zaměstnance firmy. Celkem tak bylo od počátku epidemie ve firmě odhaleno 42 pozitivních osob. Karanténa u všech rizikových kontaktů byla prodloužena,“ uvedla hlavní jihočeská hygienička Kvetoslava Kotrbová.

Hygienici tak objevují už jen jednotlivé případy. A v celkovém počtu nemocných v okrese nedochází k velkým výkyvům, protože dochází i k uzdravení pozitivně testovaných. Celkový počet nemocných v našem regionu se tak už týden pohybuje od padesáti do pětapadesáti.

Hygienici ale museli včera řešit opuštění jedné místní ubytovny částí dělníků, kterým byla nařízena karanténa. Bylo jich dvaadvacet a jeden z nich byl dokonce v izolaci, část v karanténě a z ubytovny odešli v noci z pátku na sobotu. „Věc jsme okamžitě po zjištění řešili s Policí ČR, cizineckou policií a velvyslanectvími Ukrajiny a Maďarska. V tuto chvíli řeší pobyt cizinců, mezi nimiž je jedna pozitivní osoba a další osoby jsou v karanténě, policie a cizinecká policie,“ uvedla ředitelka KHS Kvetoslava Kotrbová. Na vyjádření cizinecké policie čekáme.

„Rovněž v zařízení sociální péče v Prachaticích jsme v pátek kvůli onemocnění jedné ze seniorek organizovali testováni 84 klientůa73 zaměstnanců. Výsledky jsme obdrželi v sobotu a pozitivní byl pouze jeden zaměstnanec. Celkem jsou tedy v domově pro seniory pozitivně testovány dvě osoby. Osobně jsem se v pátek v domově přesvědčila o nastavení veškerých protiepidemických opatření a musím konstatovat, že vedení domova udělalo maximum pro zabránění přenosu nákazy,“ doplnila Kvetoslava Kotrbová. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena